Hlavní obsah

McLaren F1 a jeho rychlostní rekord 386 km/h z roku 1988!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to nejrychlejší sériový automobil planety, a to pěkně dlouho, až do příchodu extrémního Bugatti Veyron se čtyřmi turby a 16 válci. McLaren F1 však byl jiný, spoléhal se na atmosférický motor, sedělo se v něm uprostřed, vydával neskutečný zvuk a působil nepřekonatelně!

Článek

McLaren F1 je bezesportu jedno z nejneuvěřitelnějších aut minulého tisíciletí. Pokořilo totiž rychlostní rekord s takovým náskokem, že jej dlouhá léta nemohl nikdo překonat. Tohle auto s atmosférickým dvanáctiválcem od BMW a 627 koni bylo dítko geniálního konstruktéra Gordona Murrayho a archetypem poctivého supersportu analogové doby.

Věděli jste však, že rekordní jízda vozu byla udělána až poslední rok výroby, nešlo tedy o marketingový tah? McLaren F1 se totiž vyráběl již od roku 1992. Co vše stálo za rekordem a jak taková jízda vypadala, můžete vidět na tomto videu. A rozhodně to stojí za to, ostatně už jen ten zvuk vytočeného dvanáctiválce zvedá chlupy na celém těle!

Reklama

Načítám