Hlavní obsah

Rozbíjení oken nechte na konec: Policie radí, jak na záchranu osob a zvířat zavřených v rozpáleném autě

Foto: Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V panujících tropických parnech opět začíná být aktuální téma krizového vyproštění osob nebo zvířat zavřených v rozpáleném automobilu. Na internetu najdete mnoho návodů, které se tváří jako stoprocentně správné, avšak zároveň se oproti jiným v lecčem liší. Oslovili jsme proto přímo zástupce policie, abychom v této problematice udělali jasný pořádek.

Článek

Nevěřte všemu, co si přečtete na internetu. Platilo to vždy a v dnešní dezinformační, nebo postfaktické době chcete-li, to platí obzvlášť. A dokonce i v situacích, kdy objevíte osobu nebo zvíře uzavřené v rozpáleném autě.

Foto: Tomáš Kopečný

Zvíře může být volně, ale klidně také v přepravce, případně může být přepravka prázdná. Obhlídka vozu je proto nutná.

Samozřejmě prvotní instinkt vás vybízí k zachraňování nebohé oběti z pekelné pasti, ale než někomu zbytečně rozbijete okýnko, jak vás vybízí hned několik internetových článků (za což vás stejně může čekat obvinění ze škody na cizím majetku), vyplatí se na chvíli zastavit, pozorovat a přemýšlet.

Nezávislá klimatizace

Některé vozy mají nezávislou klimatizaci, která může pracovat bez ohledu na chod motoru. A pozor, nejde jen o výsadu elektromobilů či hybridů, nýbrž také novějších aut se spalovacím motorem. Obhlídka vozu se zvířetem/osobou uvnitř je proto nutná, stejně jako poslech (hučení) i vizuální kontrola displeje auta či panelu klimatizace, což může napovědět ohledně stavu (zapnut/vypnut) spotřebiče.

Řešení totiž vždy záleží na konkrétní situaci/okolnostech a žádné paušální včetně krajní nouze neexistuje. Jaký je tedy správný postup? Na to jsme se zeptali přímo zástupců Policie ČR a tady je oficiální stanovisko vrchní komisařky a koordinátorky prevence Evy Prachařové.

„Pakliže v teplých dnech uvidíte živého tvora (osoba, zvíře) zavřeného v autě, nejprve doporučujeme vizuálně zkontrolovat stav uvnitř vozu, dále automobil obhlédnout, zdali nejsou ponechaná pootevřená okénka nebo jestli je vůz zamčený či odemčený. Zkontrolujte rovněž, zdali se někdo z jeho osádky nenachází v blízkosti.“

Foto: Tomáš Kopečný

Některé vozy mohou mít aktivní nezávislou klimatizaci, takže osoba či zvíře uvnitř vozu může mít daleko lepší podmínky než vy venku.

Hned poté je doporučeno kontaktovat tísňovou linku policie (158), městské policie (156), hasičů (150) nebo linku tísňového volání (112) a popsat celou situaci. Operační důstojník vyšle na místo hlídku a zároveň vám v závislosti na dané okolnosti doporučí další okamžitý postup, tedy i případné naléhavé vniknutí do vozidla (rozbití okna).“

Pozor, takový postup je však skutečně až nouzový! „Pokud není situace taková, že by se někdo živý uvnitř zamčeného automobilu nacházel v přímém ohrožení života či zdraví, vyčkejte na příjezd profesionálů, kteří situaci vyřeší. Stejně tak se budou zabývat následnou případnou odpovědností majitele či řidiče vozu,“ doplňuje Prachařová.

Foto: Tomáš Kopečný

Rozbití okna je skutečně až krajním řešením.

A co krajní nouze, o niž je mnoho internetových článků opřeno? I tady má policie jasné vysvětlení: „Lidé v souvislosti s nouzovým vniknutím do vozidla často zmiňují institut krajní nouze, zakotvený paragrafem 28 v trestním zákoníku, který za určitých okolností vylučuje protiprávnost. Krajní nouzí je čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem,“ vysvětluje koordinátorka prevence.

Kdy tedy o krajní nouzi v případě osoby/zvířete zavřených v rozpáleném autě nejde? Vrchní komisařka Eva Prachařová opět odpovídá: „Jestliže by bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak.“

Foto: Tomáš Kopečný

Pojem krajní nouze není úplně černobílý, proto je doporučeno volat některou ze složek IZS a další postup konzultovat.

Než se tedy rozhodnete vzít věci do svých rukou, nejdříve pozorujte a zjišťujte. A pokud nehrozí reálné nebezpečí přímého ohrožení života a zdraví, měli byste vždy přivolat k řešení policii nebo jiné bezpečnostní složky k tomu určené.

Totiž ve chvíli, kdy by jednání (např. zmiňované rozbití okna auta) nebylo posouzeno jako krajní nouze, by se člověk, byť jednající v dobré víře, dopouštěl trestného činu poškozování cizí věci či přestupku proti majetku. Nebuďme tedy k věci lhostejní, ale ani unáhlení.

Reklama

Načítám