Hlavní obsah

Lancia připravuje velký návrat – Nová Delta dorazí za 5 let

Foto: RM Sotheby's

Slavná italská automobilka Lancia dostává novou šanci a pod vedením koncernu Stellantis, čtvrtého největšího výrobce aut na světě, se připravuje na uvedení nových modelů. Jednou ze žhavých novinek bude i znovuzrozená Lancia Delta, která se s elektrickým pohonem stane manifestem pokroku a technologie, světu se představí už v roce 2026.

Článek

Oživení automobilových legend je šikovným trikem velkých automobilek i specializovaných společností, jak připomenout minulost a zaujmout zákazníky exkluzivním autem spojujícím ikonické rysy s nejmodernějšími technologiemi. Před přibližně třemi lety to udělali i Italové z Automobili Amos, když představili senzační projekt Delta Futurista, znovuzrozenou legendární Lancii Deltu Integrale.

Už od spojení italsko-amerického koncernu Fiat Chrysler Automobiles s francouzským Groupe PSA se však často mluví o plánu, že relativně nově vzniklý čtvrtý největší výrobce automobilů na světě vzkřísí celou kdysi slavnou italskou značku Lancia. Ta sice ve skutečnosti nezanikla úplně, protože stále působí na italském trhu s jediným modelem – městským supermini Ypsilon, ale doposud neměla jedinou naději na budoucí růst.

Foto: Lancia

Lancia v současnosti doslova přežívá a na italském trhu prodává jedině maličký Ypsilon

Vedení Stellantisu se rozhodlo dát každé ze svých 14 značek naději a 10 let na financování a realizaci základní modelové strategie. Každá ze značek má využít příležitosti a udělat originální vůz, kterým se pokusí oslovit zákazníky, což platí i pro Lancii. Automobilovým světem se v posledních dnech navíc šíří zpráva o tom, že Lancia oživí jednu ze svých největších legend.

Luca Napolitano, nový šéf Lancie, totiž oficiálně oznámil, že Lancia oživí ikonickou Deltu. „Každý chce Deltu a ta nemůže v našich plánech chybět. Vrátí se a bude to skutečná Delta – vzrušující auto, manifest pokroku a technologie. A samozřejmě bude elektrická,“ řekl Napolitano v rozhovoru pro italské noviny Corriere della Sera.

Foto: RM Sotheby's

Návrat sportovních verzí Delty je samozřejmě lákavý, ale nástupce bude elektrický a zaměřený na zákazníky hledající klid a komfort

Nová elektrická Delta se má představit v roce 2026, ale o připravovaném návratu nejslavnějšího modelu Lancie zatím můžeme pouze spekulovat – podle odhadů automobilka využije novou elektrickou platformu eVMP (Electric Vehicle Modular Platform) z dílen Groupe PSA se slibovaným dojezdem až 650 kilometrů.

V současnosti se však Lancia nezaměřuje pouze na novou Deltu, ale pracuje také na nové generaci malého Ypsilonu, která bude uvedena v roce 2024 a bude posledním modelem značky se spalovacím motorem. Od roku 2026 pak Lancia plánuje vyrábět pouze čistě elektrická auta a bude cílit zejména na starší zákazníky.

Reklama

Související témata:
Načítám