Hlavní obsah

Lamborghini Countach LP 500: Originální prototyp znovu ožívá

Foto: Lamborghini

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro veřejnost tajemný sběratel Lamborghini se obrátil na automobilku s dotazem, jestli by dokázali znovuzrodit původní prototyp Lamborghini Countach LP 500, který byl před 50 lety odhalen na výstavě v Ženevě. A oni to dokázali! Vyžádalo si to spoustu pátrání v archivu, výrobu nových dílů, více než 25 000 hodin práce, ale nejdůležitější Countach ze všech je zpátky.

Článek

„Countach!“ Tak zněl výkřik úžasu, který začátkem sedmdesátých let inspiroval jméno nového Lamborghini, nahrazujícího neméně legendární Miuru. Italská automobilka s rozzuřeným býkem ve znaku na Ženevském autosalonu 1971 ukázala prototyp Lamborghini Countach LP 500, jenž ohromil přihlížející návštěvníky a definoval základní rysy všech budoucích dvanáctiválcových supersportů Lamborghini.

Legenda vypráví o tom, jak Lamborghini tehdy dokončovalo práce na prototypu těsně před výstavou a přes noc jej převáželo náklaďákem přes Alpy, aby jej ráno mohlo odhalit pod září reflektorů v Ženevě, ale při ověřování pravdivosti příběhu jsme bohužel příliš nepochodili. Víme ale jistě, že v minulých letech tovární restaurátorská dílna Lamborghini Polo Storico opět pracovala na originálním prototypu, aby oživila jeho zašlou slávu.

Foto: Lamborghini

Znovuzrozené Lamborghini Countach LP 500 vzniklo na přání neznámého sběratele

Sedmdesátá léta stále byla obdobím, kdy malé automobilky neschovávaly prototypy v depozitářích, ale využívaly je při vývoji produkčních modelů – originální Countach LP 500 byl totiž zničen při nárazových testech. A to byl jeden z důvodů, proč se automobilka při příležitosti blížících se oslav 50. výročí představení původního prototypu rozhodla zahájit náročný projekt a vrátit jej na světlo světa.

Prvotní inspirací byl dotaz tajemného sběratele, který se koncem roku 2017 spojil s Lamborghini, aby se jich zeptal, zda by dokázali znovuzrodit první prototyp Countache. Lamborghini náročnou výzvu přijalo a pustilo se do práce. V prvních měsících odborníci ale pouze procházeli tovární archiv a prováděli hloubkovou analýzu, aby nasbírali co nejvíce dat. Fotografie, dokumenty, zprávy ze schůzek, originální kresby a vzpomínky některých protagonistů té doby – to vše přispělo k co nejpřesnějšímu zpracování.

Renovátorská dílna při stavbě nového prototypu podle získaných informací respektovala tehdejší výrobní metody a během prací si musela vyrobit spoustu součástí, zejména při konstruování podvozkové platformy, karoserie a interiéru prototypu. U všech mechanických součástí byly použity originální náhradní díly nebo renovované součásti co nejvíce odpovídající originálu.

Stavba si vyžádala více než 25 000 hodin práce a jejím výsledkem je Lamborghini Countach LP 500, které vypadá stejně jako ženevské výstavní auto před půl stoletím. Renovátoři z Lamborghini dokonce nahlédli do archivů výrobce pneumatik Pirelli, aby společně vyrobili repliky pneumatik Cinturato CN12 o rozměrech 245/60 R14 vpředu a 265/60 R14. Nové pneumatiky mají moderní strukturu a směs, ale vypadají stejně jako v sedmdesátých letech minulého století.

Foto: Lamborghini

Renovace nebyla typickou renovací, protože nový Countach LP 500 vznikl jako úplně nové auto

Archiv Lamborghini Polo Storico renovátorskému týmu umožnil identifikovat přesný odstín laku v barvě „Giallo Fly Speciale“ a získání odpovídajících rozměrů vozu si vyžádalo 3D skenování Countache LP 400 s číslem podvozku 001, který je ze všech vyrobených exemplářů nejbližší původnímu prototypu. Jen na dokončení karoserie bylo zapotřebí 2 000 hodin práce.

To nejlepší na znovuzrozeném Lamborghini Countach LP 500 je skutečnost, že je plně funkční a pojízdné, čehož Lamborghini využilo a natočilo s ním video zachycující atmosféru doby, kdy přišel na svět – Countach byl senzací, hvězdou plakátů a snem všech dospívajících chlapců.

Foto: Lamborghini

Originální Lamborghini Countach LP 500 na dobové fotografii. Jediný prototyp byl zničen při nárazových testech

Lamborghini při oslavách 50. narozenin legendárního spoluzakladatele celého segmentu supersportů také představilo i moderní Lamborghini Countach LPI 800-4, reinkarnaci modelu na základech dosluhujícího Lamborghini Aventador.

Reklama

Načítám