Hlavní obsah

Kvůli nehodě Uberu přerušily testování autonomních vozů

Foto: Archiv Garáž.cz

Fatalní nehoda Uberu rozdělila lid na dvě části. Někteří říkají, že tuto situaci by mělo zvládnout i klasické auto s detekcí chodců a automatickým brzděním, natož autonomní vůz, jiní oponují, že nešlo nehodě zabránit. Každopádně tato událost ovlivnila svět.

Článek

Nejprve si shrňme, co se vlastně stalo. Autonomní Volvo XC90 společnosti Uber, které fungovalo jako samojezdící taxi, byť člověk na palubě rovněž byl, srazilo v arizonském městě Tampe devětačtyřicetiletou ženu, která přecházela silnici, a to mimo přechod. Po převozu do nemocnice žena zemřela. Uber okamžitě přestal s testováním autonomních vozů a začalo vyšetřování nehody. Zatím se závěry médií liší. Některé říkají, že nehodě nešlo zabránit a člověk za volantem, který měl na jízdu dohlížet, ani nestačil zareagovat. Jiní naopak říkají, že šlo o klasickou situaci, kterou by měla zvládnout i detekce chodců, jakou má třeba Škoda Citigo.

Podle nejnovějších zpráv se zdá, že jde o vážnou věc, protože v návaznosti na tuto událost přerušily testování autonomních automobilů i minimálně další dvě firmy. Konkrétně jde o Toyotu a Nutonomy. V Toyotě se nechali slyšet, že chtějí znát výsledek vyšetřování i to, zda bude nějak souzen člověk, který měl na řízení vozu dohlížet. Je totiž důležité zjistit, co řidičům v případě podobných nešťastných událostí hrozí. Přerušení testování však platí jen pro USA, v Japonsku testy pokračují i nadále. 

Nutonomy zastavuje testování na žádost města Boston. Město chce projít bezpečnost vozů a zabránit tak dalším podobným událostem. Stát Arizona ale takto striktní není. Jeho zástupci se nedomnívají, že je potřeba většího omezení autonomního testování.

Reklama

Načítám