Hlavní obsah

Kompaktní a chytrý obytňák Hyundai, který u nás nekoupíte

Foto: Hyundai

Hyundai postavil svůj první tovární obytný vůz – kompaktní svými vnějšími rozměry, a přitom tak chytře navržený, že nabídne překvapivě hodně životního prostoru a komfortu, to vše za rozumnou cenu. Má akorát jedinou chybu…

Článek

Korejská automobilka Hyundai má, zdá se, patent na povedená auta za rozumnou cenu – dokazuje to už s několika generacemi i30 nebo Tucsonu, které se díky tomu na českém trhu (a v celé Evropě) těší velké oblibě. A právě představený kompaktní obytný vůz Hyundai Porest je navržený přesně v tomto duchu.

Jeho jménu se nesmějte!

Hyundai zvolil pro svůj první obytný vůz název Porest, což zní jako další případ vtipu se špatně vyhláskovaným anglickým názvem (konkrétně slovo „forest“, tedy les) od asijské automobilky (viz Mitsubishi Starion a další), ale ve skutečnosti jde o spojení slov Porter (tak se na korejském trhu jmenuje výchozí dodávka H100) a „rest“, tedy anglicky odpočinek.

Foto: Hyundai

Díky chytrým řešením se v kompaktním autě pohodlně ubytují až čtyři lidé

Základem je podvozek dodávky H100, na jejímž šasi vznikla nástavba s kompaktními vnějšími rozměry (celkem měří 5,66 metru na délku a 2,10 metru na šířku), která však díky chytrým řešením, jako je vysouvací zadní část (na délku měří 800 mm) a teleskopicky ovládané lůžko sjíždějící ze stropu, nabídne ubytování pro čtyři.

Uvnitř také najdete pohodlné posezení, kuchyň s mikrovlnnou troubou a dřezem s tekoucí vodou, koupelnu i záchod a dotykový ovládací panel, kterým máte pod kontrolou vytápění či chlazení, osvětlení a stav vody. Taková specifikace prakticky odpovídá nedávno testovanému VW Grand California s cenovkou kolem dvou milionů korun, jenže tento kompaktní Hyundai zvládne prakticky totéž (s jistými kompromisy) zhruba za poloviční cenu.

Pokud teď čekáte nějaký háček, tak jeden tu je – a bohužel dost velký. První obytný vůz Hyundai se totiž do Evropy oficiálně nedováží a ani v budoucnu nejspíš nebude (ostatně se tu neprodává ani výchozí dodávka H100). A nám to přijde jako obrovská škoda!

Reklama

Načítám