Hlavní obsah

Kia představila nový Ceed. Má se zavedená konkurence bát?

Foto: Archiv Garáž.cz

V Ženevě bude mít výstavní premiéru Kia Ceed. Ano, bez apostrofu. Třetí generace kompaktního hatchbacku chce ještě více zatopit zavedené evropské konkurenci, přichází tedy s novými motory.

Článek

Již současný odcházející Ceed byl zcela na úrovni těch lepších kompaktních hatchbacků, nová generace, která se ukázala právě dnes, by tak měla snažení Kie posunout ještě dále. Design vychází z ostatních modelů značky, jako je Rio či Optima, nechybí tedy tygří nos. Celkový základ pak auto sdílí s Hyundaiem i30, takže doufáme, že se dočkáme i ostré varianty. Jo a je tady nový název bez apostrofu, přičemž Ceed teď znamená "Community of Europe, with European Design."

Foto: Archiv Garáž.cz

Podvozek má nezávislé zavěšení všech kol a nechybí zcela nové motory. Ty už jsou skoro všechny přeplňované, jak velí trend doby. Základem však údajně stále je atmosférická čtrnáctistovka se 100 koňmi, což je ideální pro nenáročné řidiče. Následuje litrový tříválec turbo se 120 koňmi a benzinovým vrcholem je prozatím čtrnáctistovka se 140 k. Diesely jsou dva, a to 115 a 136 koní z šestnáctistovky. Standardem je šestistupňový manuál, ale k nejvýkonnějšímu naftovému a benzinovému motoru můžete mít i dvouspojku se sedmi kvalty.

Foto: Archiv Garáž.cz

Posun vozu jde vidět i v interiéru, kde vidíme některé prvky z větších modelů Optima či Stinger. Design vnitřku vozu je příjemně evropský, čistý a uklizený. Vůz se ukáže v Ženevě a následně se očekává, že prodeje odstartují v průběhu roku.

Reklama

Načítám