Hlavní obsah

Kabriolet Škoda i zásady bezpečné jízdy – Týden v Garáži

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani uplynulý týden se neobešel na Garáži bez zajímavých článků, testů, rad a tipů. Pokud jste neměli v průběhu týdne čas náš web pravidelně kontrolovat, tak jste tu správně. Dali jsme pro vás opět dohromady to nejdůležitější, co by vám za uplynulé dny nemělo uniknout.

Článek

V našem pravidelném týdenním přehledu naleznete nejzajímavější články z uplynulého týdne na jednom místě. Na co jste se nejvíc těšili? Co vás nejvíc bavilo? Nebo co vám mezi našimi články chybělo? Napište nám na redakční e-mail redakce@garaz.cz. Děkujeme a hezké čtení přejeme.

Otestovali jsme pro vás

Uplynulý týden byl z hlediska testů nových aut tak trochu v rytmu elektromobility. Konečně jsme mohli na celý týden vyzkoušet první elektromobil mladoboleslavské automobilky, tedy Škodu Citigo-e iV. Tahle elektrická motokára do města nás velmi bavila a v závěru jsme museli uznat, že pro spoustu městských lidí dává vlastně i opravdový smysl.

Druhým vozem, který jsme podrobili důkladnému testu, bylo plug-in hybridní Volvo V60 T6 v atraktivní červené barvě. Plug-in hybridní „vé-šedesátku” jsme již jednou v testu měli, tentokrát se dostalo na slabší variantu, která ale rozhodně nemusí nutně znamenat, že se jedná o variantu horší. Proč tomu tak je se dozvíte v našem testu.

Kromě výše zmíněných elektrifikovaných automobilů jsme samozřejmě nezapomněli ani na klasická spalovací auta. Redaktor Honza Majurník sedlal jednoho z posledních zástupců ryze analogových aut pro obyčejné lidi, a sice Mitsubishi Space Star, které potěší hlavě svou cenovkou. Z ojetin jste si mohli přečíst o Smartu ForFour, který společně se známějším Renaultem Twingo může být dobrou volbou v podobě druhého vozu do rodiny. Oblíbené veterány pak tento týden na stránkách Garáže zastoupil předchůdce Wartburgu v podobě vozu IFA F9.

Zkoumání nehod i test vašich znalostí

O dopravních nehodách jsme si povídali s šéfem týmu Výzkumu dopravní bezpečnosti tuzemské automobilky Škoda Auto Petrem Krausem. O nehodách toho ví jako málokdo, prozradil nám mimo jiné, jaké nejčastější chyby řidiči těsně před nehodou dělají nebo jak to bude do budoucna s bezpečností automobilů. Probrali jsme také možnosti autonomního řízení a zdali se autonomních aut naše generace ještě vůbec dožije.

To však nebyl jediný článek, týkající se bezpečnosti na silnicích, který jste si na našich stránkách mohli tento týden přečíst. Připravili jsme pro vás malý kvíz, který prověří vaše znalosti zásad bezpečné jízdy. Otestujte se, abyste věděli, jak na tom ve skutečnosti jste, a mohli si případné nedostatky doplnit.

Horké novinky

Největším tahákem tohoto týdne bylo bezesporu představení škodováckého kabrioletu. Ano, čtete správně. Pokud už lovíte peněženku, můžete se ale zase uklidnit: Škoda Slavia, jak se nové atraktivní auto jmenuje, se sériově vyrábět nebude, jedná se o tzv. žákovský vůz, který zkonstruovali studenti Středního odborného učiliště Škoda Auto. Škoda, co?

Foto: Škoda Auto

Největším tahákem týdne bylo představení kabrioletu od Škodovky

Mezi další novinky patří, že automobilka Audi nabídne nově pro svá dvě největší rychlá SUV, tedy SQ7 a SQ8, velký benzinový motor, který má lépe odpovídat jejich sportovní povaze. Vedle čtyřlitrového TDI tak v nabídce bude i osmiválcový motor spalující benzin. A emisní normy už zasáhly i takové výrobce jako je italské Maserati – to totiž nově přišlo s hybridní verzí elegantní limuzíny Ghibli.

Kromě emisních limitů ale zasahuje do automobilového průmyslu bohužel také globální pandemie koronaviru. A zdá se, že právě na tu doplatil i známý německý výrobce kol BBS, který tento týden vyhlásil bankrot. K ne úplně pozitivním zprávám pak patří také ta, která upozorňuje na potíže v losím testu. Ty měl sourozenec škodováckého Citiga – Seat Mii Electric.

A dále?

Kromě testů, edukace řidičů a horkých novinek samozřejmě nechyběly na Garáži ani zajímavé reportáže. Redaktor Tomáš Hyan nechal čtenáře nakouknout pod pokličku legendárních Syren, které před desítkami let postavily Polsko na kola. Historie této značky je vskutku pozoruhodná. V našem seriálu o automobilových muzeích jsme tentokrát navštívili Vojenské muzeum na demarkační linii v Rokycanech, které rozhodně stojí za návštěvu.

Foto: Jan Majurník

Muzeum na demarkační linii v Rokycanech je domovem více než 200 kusů armádní techniky, která si zahrála v mnoha známých filmech i seriálech

A na závěr ještě dvě jména – Yoshihiko Matsuo a James Glickenhaus. Prvně jmenovaný bohužel nedávno zemřel a byl otcem legendárního Datsunu 240Z, přečíst si o něm můžete v článku Petra Jeřábka. Automobilový nadšenec a sběratel James Glickenhaus naopak tento pátek oslavil 70. narozeniny, což byla ideální příležitost se podívat na jeho sbírku i aktivity, kterým se věnuje.

Doufáme, že jste si v naší nabídce různorodých článků vybrali. A jestli ne, nezoufejte, příští týden pro vás budeme mít další!

Reklama

Načítám