Hlavní obsah

Jozef Kabaň přesídlil k luxusní značce Rolls-Royce

Foto: Škoda Auto

Jozef Kabaň při premiéře Škody Kodiaq

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen těžko byste našli slavnějšího automobilového designéra, který má hodně blízko k České republice. Jedním takovým je i Jozef Kabaň, který se podílel na velké spoustě automobilů, včetně třeba Škody Octavia. Před nedávnem Kabaň přesídlil do BMW, odkud se ale před pár dny posunul na metu designérsky asi nejvyšší.

Článek

Jozefu Kabaňovi je 46 let a za svou profesní éru toho stihl opravdu hodně. Už během studií na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, kde se věnoval průmyslovému designu, se Kabaň účastnil designérské soutěže koncernu Volkswagen. Soutěž vyhrál, a tak mohl nastoupit na stáž právě do této automobilky. Tam se rychle ukázalo, že mladý student má cit pro design, což vedlo k tomu, že šel následně studovat na velmi prestižní anglickou universitu Royal College of Art, kde v roce 1997 jako vůbec první Slovák získal titul Master of Arts.

Poté se Kabaň vrátil do koncernu Volkswagen, kde dostal za úkol vymyslet, jak by asi mělo vypadat jedno z nejzajímavějších aut poslední doby, tedy Bugatti Veyron. Právě tento design se mu hodně povedl, co myslíte? Mimo to ale Kabaň pracoval i na mnohem obyčejnějších autech. Třeba na malém SEATu Arosa. Od roku 2003 Kabaň přesídlil pod koncernovou značku Audi, kde byl dokonce šéfem všech designérů, kteří pracovali na exteriérech všech modelů. Od roku 2008 pak přesídlil do mladoboleslavské Škodovky. A právě díky této práci je z něj známá osoba, kterou jedni milují, jiní nenávidí. Byl to právě Kabaň, který světu dal tolik propíraný design Škody Octavia s rozdělenými předními světlomety. A dodnes tomu někteří z nějakého důvodu nepřišli na chuť. Mnozí možná neví, že i chystaná čtvrtá generace modelu Octavia ještě stále ponese designérské prvky právě tohoto tvůrce.

V roce 2017 začal Kabaň pracovat pro BMW, kde dostal za úkol vytvořit design nové generace 7. Ještě během letošního autosalonu v Ženevě to považoval za vrchol své kariéry, neboť zřejmě ani netušil, co ho čeká v týdnech následujících. Chystaná sedmá řada totiž bude jediným BMW, na kterém se slovenský designér nějak podepsal. Nově totiž bude pracovat na vozech značky Rolls-Royce, tedy asi na tom nejluxusnějším, na čem vůbec pracovat může.

Rolls-Royce, jak jistě víte, spadá právě pod značku BMW, ale už řadu měsíců neměl vlastního šéfdesignéra. A i to byl k této velké změně nejspíš důvod, ačkoliv oficiálně dosud okolnosti tohoto přesunu neznáme. O design modelů z Mnichova se místo něj bude nově starat Domagoj Dukec, který doposud vedl designové oddělení divizí M a i. Kabaň bude působit v designových studiích značky Rolls-Royce v Goodwoodu, hrabství West Sussex, a v Mnichově. Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel Rolls-Royce Motor Cars, uvedl: „Je mi potěšením oznámit, že Jozef Kabaň byl jmenován šéfem designu. Je mimořádně talentovaným designérem s bohatými zkušenostmi a širokou škálou dovedností. Je důkazem úspěchu našeho podnikání, jakožto předního výrobce luxusních produktů, důkazem, že dokážeme přitáhnout největší světový talent v oblasti designu. Je to pro naši značku vzrušující doba a těším se, až Jozefa v rodině Rolls-Royce přivítám.“

Reklama

Načítám