Hlavní obsah

Škoda Octavia 2020 – co zatím víme a tušíme

Foto: Škoda

Škoda Octavia

Tuzemská Škoda Octavia je jedním z nejdiskutovanějších a nejoblíbenějších aut v naší zemi. Jenže facelift třetí generace, který přišel s rozdělenými předními světlomety, sklidil od fandů i od široké veřejnosti tvrdou kritiku. Naštěstí to ale vypadá, že se náprava v podobě příští generace kvapem blíží.

Článek

Je to jen asi měsíc, co se po internetu objevily první fotografie testovacího prototypu. Vůz na fotkách ovšem vypadal podobně jako aktuální „čtyřoký“ model, a tak se začalo spekulovat, zda Octavia zůstane do příští generace podobná, nebo co vlastně bude.

S úplně čerstvými informacemi však přichází francouzský server L’Automobile Magazine. Podle informací z jejich zdroje, přijde nová Octavia v roce 2020 o svoje rozdvojená světla a přestoupí na „klasičtější“ vzhled s jednoduchými reflektory. Rozsáhlá revize vzhledu prý přinese větší mříž chladiče s chromovanými detaily, novou záď s inovovanými koncovými světly, ale samozřejmě i nový interiér. Octavia dostane vůbec poprvé třeba digitální palubní desku, přibydou jízdní asistenty a další nezbytné technologie.

Na aktuální verzi platformy MQB, se kterou počítá třeba i Volkswagen Golf osmé generace, Octavia navíc trochu povyroste. Půdorys se prodlouží a rozšíří, ale zároveň se vůz o něco sníží. Očekáván je také růst zavazadelníku, přibližně na 630 litrů.

Foto: automobile-magazine.fr

Vizualizace příští generace Škody Octavia

Škatulata se odehrají i pod kapotou. Velkou roli zde dostane přeplňovaný čtyřválec 1.5 TSI Evo s výkony až ke 200 koním. Nevzdává se ani nafta, která bude zatoupena novým motorem o objemu 1,5 litru. Výkon vrcholné sportovní verze RS potom povyleze někam do okolí 350 koní.

O hybridních či plug-in hybridních variantách se zatím nehovoří, ale jistotou má být takzvaný mild-hybrid. Tento systém využívá elektrického okruhu o napětí 48 voltů, jenž umožní autu například „plachtit“ na neutrál s vypnutým motorem.

Informací je z francouzského serveru a dalších zdrojů poměrně dost, ovšem všechny jen ve stádiu spekulací. Tuzemská automobilka v tuto chvíli nic oficiálně nepotvrdila, a nezbývá tak než čekat, s čím se vytasí. Oficiální představení by mělo proběhnout někdy v druhé polovině příštího roku a na trh nová Octavia nastoupí coby model 2020.

Reklama

Načítám