Hlavní obsah

Jeremy Clarkson zvolil divokou Toyotu svým Autem roku 2021

Foto: Toyota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeremy Clarkson při hlasování v britské anketě News UK Motor Awards zvolil své Auto roku 2021, kterým možná překvapí běžné lidi, ale ne pravověrné motoristické nadšence. Jeremyho nejlepší auto letošního roku nemá brutální sílu, čalounění z nejkvalitnější kůže ani více než 3 válce. Je jím Toyota GR Yaris!

Článek

Japonská Toyota je v posledních letech jedinou automobilkou ze země vycházejícího slunce, která investuje do vývoje sportovních aut a snaží se oslovit skutečné řidičské nadšence se zájmem o zábavu za volantem – za posledních 10 let světu nadělila GT86, GR Supru, GR Yaris nebo novou GR86. Největší zásluhu na tom přitom má sám šéf automobilky Akio Toyoda, milovník řidičských aut s charakterem a nadšený závodník.

Investice do zábavy za volantem se automobilce vyplácí, protože její sportovní auta sbírají jedno ocenění za druhým a nyní automobilka získala jedno z těch nejcennějších. Nejslavnější motoristický novinář na světě Jeremy Clarkson zvolil malou divokou čtyřkolku Toyotu GR Yaris svým Autem roku 2021 v britské anketě News UK Motor Awards.

Foto: Toyota

Toyota GR Yaris je výsledkem vývoje soutěžního speciálu WRC pro běžné civilisty a umí přiblížit schopnosti závodních aut pro rally

Jeremy Clarkson se v současnosti věnuje hlavně práci na své vlastní farmě a populární pořad The Grand Tour natáčí jen v omezeném formátu, ale na auta rozhodně nezanevřel. Hvězda starého Top Gearu si však nejraději užívá extrémně rychlé supersporty nebo vysoce luxusní auta, takže je překvapením, že si jako nejlepší auto letošního roku vybral počin docela obyčejné automobilky.

„Je to jedno z nejzábavnějších a nejvíce vzrušujících aut, jaká jsem kdy řídil. Tohle je auto, které mě rozesmálo opravdu nahlas. Jednoho rána jsem jej vzal do svých polí a udělal jsem strašný nepořádek, ale bylo mi to jedno, protože jsem udělal vzpouru sám proti sobě,“ vysvětlil Clarkson, proč si vybral GR Yaris za své auto roku.

Jeremy Clarkson tím jen potvrzuje skutečnost, na níž se shodují motorističtí novináři i nadšenci z celého světa – malá Toyota GR Yaris je jedním z nejlepších moderních sportovních aut, a to i s tříválcem pod kapotou. Šestnáctistovka o 261 koních (192 kW) se šestistupňovým manuálem a pohonem všech kol však ze sportovního Yarisu dělá auto, které musíte umět řídit a pak vás to bude opravdu bavit.

Reklama

Načítám