Hlavní obsah

Hamilton další Velkou cenu nepojede, má koronavirus

Foto: Mercedes-Benz

„Jsem z toho zničený,“ říká Hamilton. A navádí všechny k opatrnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dámy a pánové, příští Velkou cenu může vyhrát kdokoliv, protože současný jistý šampion letošního roku Lewis Hamilton na startu nebude. Pilot má pozitivní test na Covid-19, a tak se bude na svoje kolegy dívat maximálně tak v televizi na hotelovém pokoji.

Článek

Pro Hamiltona, stáj Mercedes a všechny jejich fanoušky by jeho absence byla rána, kdyby šlo o titul mezi jezdci nebo konstruktéry, o obojím už je ale dávno rozhodnuto. Jediné, co je v podstatě ve hře, je Schumacherův rekord v počtu vítězství v jedné sezoně, na který si Hamilton a Mercedes taky brousí zuby. A reálně ho mohl Hamilton vyrovnat již tento víkend při Grand Prix Sáchiru. Sedminásobný šampión ale na startu nebude.

„Lewis Hamilton bude v nadcházející Velké ceně chybět, protože měl pozitivní test na koronavirus,“ stojí v tiskovém prohlášení závodního týmu. „Až na mírné příznaky onemocnění je Lewis v pořádku a cítí se dobře. Testovat se nechal poté, co se virus potvrdil u jiné osoby, se kterou byl v kontaktu,“ uvádí Mercedes.

„Jsem zničený, že nebudu moci závodit tento víkend, ale mou prioritou je řídit se protokoly a radami na ochranu ostatních,“ řekl Hamilton. „Mám opravdu štěstí, že se cítím dobře. Mám jen mírné příznaky a udělám vše pro to, abych zůstal fit a zdravý.“

Foto: Profimedia

Jeden ze zlomových okamžiků z letošní sezony – v Německu vyrovnal Hamilton Schumacherův rekord

A nebyl by to on, aby nepřispěchal s prohlášením, ve kterém všechny varuje, aby si dávali pozor a chovali se zodpovědně. „Prosím, postarejte se o sebe, nikdy nemůžete být příliš opatrní. Jsou to znepokojivé časy pro každého z nás a musíme se o sebe vzájemně starat.“ Dovětek, ve kterém uvedl přání, abychom všichni „zůstali pozitivní“ pak vzbudil na sociálních sítích patřičný poprask a mnoho Hamiltonových odpůrců ho s patřičným potěšením šťavnatě komentovalo.

V minulém týdnu byl přitom Hamilton třikrát negativně testovaný a cítil se dobře. Víkendovou Velkou cenu Bahrajnu pak přesvědčivě vyhrál. V pondělí ráno se však probudil s mírnými příznaky nemoci, a protože se dozvěděl, že byl už před příjezdem do Bahrajnu v kontaktu s osobou, která mezitím byla testována pozitivně, tak absolvoval další test. „A ten už byl pozitivní, stejně jako následující kontrolní test,“ píše se dál v prohlášení mistrovské stáje.

Každopádně Mercedes ještě vzkazuje, že Hamilton, který se léčí v Bahrajnu, se úspěšně zotavuje a že se cítí „fit a dobře“. Pro příští Velkou cenu dá příležitost Georgi Russellovi, mladému Britovi (22 let) patřícímu pod křídla stříbrných šípů, ačkoliv letošní sezonu jezdí za stáj Williams, kde však neměl moc možností něco předvést (Williams patří až na samý chvost startovního pole). Teď díky Hamiltonově absenci dostane životní příležitost se ukázat: "Nikdo nedokáže Lewise nahradit, ale já tomu dám kvůli týmu všechno," komentoval Russell.

Hamilton je třetím pilotem Formule 1, který byl pozitivně testován na Covid-19, předtím ho měl Sergio Pérez v Silverstonu a Lance Stroll v Německu.

Je tedy jasné, že poprvé v letošní sezoně nemá Hamilton žádnou šanci na vítězství. Komu byste výhru přáli vy? Napište nám svůj tip do diskuze!

Reklama

Načítám