Hlavní obsah

Ford začal pořádat kurzy řízení pro mladé. Jsou zadarmo!

Foto: Ford

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka míří kurzy určené mladým řidičům. Pod hlavičkou automobilky Ford se na nich účastníci mají naučit nejen lépe a bezpečněji ovládat svůj vůz, ale také vzájemné ohleduplnosti.

Článek

Ford kurzy pod názvem „Driving Skills for Life“ pořádá v několika evropských zemích a letos poprvé mezi nimi bude i Česká republika. Podle pořadatelů mají za úkol vypěstovat u mladých řidičů mezi 18 a 24 lety věku bezpečné návyky za volantem.

Důvodem pořádání kurzů je vysoká nehodovost u mladých řidičů: „Dopravní nehody jsou v Evropě nejčastější příčinou úmrtí mladých lidí,” vysvětlují pořadatelé důvod, proč ke kurzům přistoupili. Účastníci se zde v malých skupinkách pod dohledem zkušených instruktorů naučí, jak rozpoznat nebezpečné situace i jak bezpečně ovládat svůj vůz. To vše zcela zdarma.

Součástí kurzu je také program virtuální reality „WheelSwap“, který podporuje porozumění mezi řidiči a cyklisty v přeplněných ulicích velkých měst: „Řidiči i cyklisté se jeho prostřednictvím mohou přesvědčit, že bezohledná jízda může ostatní účastníky provozu přinejmenším vylekat, ale také ohrozit na zdraví nebo dokonce životě. První studie naznačují, že po absolvování programu své chování v provozu upravila většina účastníků,” říkají k tomuto bodu pořadatelé kurzu.

„Po absolvování autoškoly snadno podlehneme dojmu, že už všechno umíme. Skutečností však je, že nezkušení řidiči dělají chybná rozhodnutí a v nebezpečných situacích nedokážou vždy správně zareagovat. V rámci programu Driving Skills for Life se snažíme rozšířit znalosti a schopnosti mladých řidičů, aby byli na silnici jistější, ohleduplnější a hlavně bezpečnější,“ říká k projektu ředitel vnější komunikace českého Fordu Martin Linhart.

A přínos v pořádání kurzů vidí i v BESIPu, jehož podporu projekt má: „Vinou mladých řidičů do 24 let bylo od začátku letošního roku do konce června usmrceno na našich silnicích 33 osob a 162 bylo těžce zraněno. Z tohoto důvodu podporuje BESIP tento projekt, který nyní přichází do České republiky,” řekl k projektu tiskový mluvčí BESIPu Tomáš Neřold.

Tuzemské kurzy budou probíhat v sobotu 15. a v neděli 16. září na letišti v Brně-Tuřanech. Zájemci ve věku 18 až 24 let se mohou zdarma registrovat na webových stránkách projektu.

Vyzkoušeli jste také někdy některý z řidičských kurzů? Jaké s nimi máte zkušenosti? Podělte se o ně s ostatními čtenáři!

Reklama

Související témata:
Akademie
Načítám