Hlavní obsah

Ford testuje dětský vynález - ostřikovače na dešťovou vodu

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to jako zcela jednoduchá věc, přesto to ještě nikdo nezrealizoval. Dvě děti z Německa napadlo, že by mohla být nádržka ostřikovačů plněna dešťovou vodou. Přišly na to ve chvíli, kdy jely v autě s tátou.

Článek

Automobilka Ford podpořila zajímavý ekologický nápad dvou německých školáků. Sourozenci Daniel a Lara Krohnovi cestovali se svým otcem, když přišla průtrž mračen. Po ní si chtěl jejich otec Gerd umýt špinavé čelní sklo, ale neměl kapalinu do ostřikovačů, ačkoliv voda byla jinak na celém autě. Děti tedy napadlo, že by bylo vhodné plnit kapalinu do ostřikovačů dešťovou vodou. Tento nápad získal první cenu v regionální soutěži mladých vynálezců a nyní se díky automobilce Ford dočkal i realizace.

Inženýři Fordu byli nápadem zaujati natolik, že nabídli instalaci systému na testovací Ford S-Max. Vodu sbírají gumové hadice umístěné u spodního okraje čelního okna. Předpokládá se totiž, že automobily budou v budoucnu potřebovat více vody, než nyní, třeba i na čištění kamer a různých senzorů. Ve Fordu tak již nyní pracují na způsobech recyklace vody, kupříkladu i na zachycování vlhkosti ze vzduchu.

Na Evropských silnicích jezdí 291 milionů aut, přičemž každé spotřebuje průměrně 20 litrů vody v ostřikovačích. Nápad dětí Krohnových by tak mohl ušetřit miliardy litrů vody.

Reklama

Načítám