Hlavní obsah

Firma Winnebago představila parádní obytňák pro vozíčkáře

Foto: Winnebago Industries

Winnebago Roam je skvěle promyšlený obytný vůz s usnadněným přístupem

Firma Winnebago z amerického státu Minnesota možná u nás není příliš známá, ve světě jde však o renomovaného výrobce obytných vozů a karavanů všemožných tříd i velikostí. Společnost pochopitelně pocítila rostoucí zájem o obytné vozy, a tak roste – a to jak ziskově, tak po stránce sortimentu. A je velmi příjemné zjistit, že vedení této firmy myslí i na vozíčkáře.

Článek

Obytných vozů, které jsou už „z fabriky“ uzpůsobené pro vozíčkáře, je na trhu poskrovnu, co si budeme povídat. Nicméně firma Winnebago je přesně tou jednou z mála – ba dokonce nabízí několik takto uzpůsobených obytných vozů v rámci své řady zvané v překladu „Usnadněný přístup“. Jmenovitě jde o modely Adventurer AE, Inspire z velikostní třídy A a od nynějška také nejnovější přírůstek do vozového parku, model Roam.

Foto: Winnebago Industries

Skvěle promyšlená plošina se ovládá dálkově. Při cestování potom díky ukotvení pro vozíček slouží také jako další místo k sezení

Roam velikostně spadá do třídy B a je založen na vozu Ram ProMaster, v USA spadající pod značku Dodge – nicméně pro nás Evropany je to prakticky starý známý Fiat Ducato. Výhodou typu Roam jsou pochopitelně stále relativně rozumné rozměry při zachování spousty využitelného prostoru – a v porovnání s jeho většími bratry rovněž nabízí podstatně rozumnější cenovku.

Klíčovým vybavením vozu Winnebago Roam je výsuvná, dálkově ovládaná plošina Braun UVN pro usnadnění nastupování a vystupování. Je potom dobré vědět, že během cestování plošina sama o sobě nepřekáží – má integrovaná ukotvení pro vozíček, a tak může sloužit jako další místo sezení. Velmi chytré!

Jelikož výrobce myslel na všechno, interiér je uzpůsoben tak, aby všechny zásuvky a další úložné prostory byly přístupné i z polohy vsedě. Takto uzpůsobená je samozřejmě i kuchyně, která zahrnuje ledničku, mikrovlnku, dřez a plotnu na vaření. Velmi promyšlená je pak rovněž pohovka, která se stiskem tlačítka změní v postel, a tak si bez problému dá šlofíka opravdu každý.

Přestože je Winnebago Roam založen na Fiatu Ducato, interiér umožňuje bezproblémový pohyb i při sezení na vozíčku, navíc je tu kompaktní koupelna se sprchou a toaletou, obojí s usnadněným přístupem.

Společnost zatím pro model Roam nezveřejnila ceny, ale vzhledem k cenám velikostně srovnatelných modelů se dá odhadovat zhruba 100 tisíc dolarů, tedy na naše 2,2 milionu korun. Není to zrovna lidová cena, pravda, ale oproti větším modelům Adventurer AE a Inspire je to podstatně méně, jejich ceny mohou být dvojnásobné nebo i trojnásobné.

Reklama

Související témata:
Fiat Chrysler Automobiles
Načítám