Hlavní obsah

Fabia Combi nebude, kvůli emisním normám a elektromobilitě

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Karosářská verze kombi v případě čtvrté generace modelu Fabia nakonec nevznikne, přestože ještě před pár měsíci mladoboleslavská automobilka tvrdila opak. Na vině jsou přísné emisní požadavky a vysoké náklady na vývoj a výrobu elektrických modelů.

Článek

Ještě loni v prosinci se tehdy nový šéf Škody Thomas Schäfer dušoval, že se Fabia Combi bude vyrábět, nyní je ale vše jinak. Automobilka dnes oficiálně oznámila, že druhá karosářská verze nevznikne. Fabia hatchback se jen před pár dny představila novinářům, prodávat se začne na podzim.

Novinářské ohlasy na čtvrtou generaci Fabie jsou zatím velice dobré: auto nejenom skvěle vypadá a dobře jezdí, ale díky navýšení svých rozměrů jej můžeme brát za plnohodnotné malé auto. Takových dnes v tomto segmentu mnoho není a kombíků už vůbec ne. Fabia Combi by tak ve čtvrté generaci byla naprostý unikát. Jenže nakonec nevznikne.

Foto: X-Tomi design

Takhle nějak mohla vypadat Fabia kombi. Automobilka však její vývoj nečekaně zrušila

Důvody jsou popsané v dopise zaměstnancům, který má redakce Garáž.cz k dispozici. Je pod ním podepsán nejenom šéf Škody Thomas Schäfer, ale rovněž i odborový předák Jaroslav Povšík.

„Extrémně přísná emisní norma EU7 nyní ještě dále dramaticky zrychluje transformační proces směrem k elektromobilitě. Potřebujeme proto nejen více elektromobilů, ale musíme se také rychleji, než se plánovalo, rozloučit s některými produkty se spalovacím motorem. V neposlední řadě proto, že dodržení této emisní normy je spjato s velmi vysokými náklady,“ uvádí se v dopise.

Budoucnost je elektrická

Když se podíváme na třetí generaci Fabie, byly téměř čtyři z deseti vyrobených kusů v provedení kombi a vzhledem ke kupní síle českých domácností vůz suploval plnohodnotné rodinné auto. Ambiciózní plány na „zelenou budoucnost“ ze strany Evropské komise však pro automobilku znamenají příliš velké náklady na splnění emisních norem, než aby si v Mladé Boleslavi mohli ještě dovolit vyvinout další karosářskou variantu.

Budoucnost všech automobilek je tak elektrická, Škodu nevyjímaje. Ta v dopise rovněž oficiálně uvedla, že kromě modelu Enyaq iV Coupé, jenž se začne prodávat příští rok, přijde se třemi dalšími čistě elektrickými modely. Škoda zároveň bude zodpovědná za platformu MQB-A Global.

Bude vám Škoda Fabia kombi chybět?
No jasně, chtěl jsem si ji koupit
73,5 %
Ani ne, nezajímala mě
26,5 %
Celkem hlasovalo 13054 čtenářů.

Reklama

Související témata: