Hlavní obsah

Elektromobily a hybridy dostanou speciální SPZ s výhodami

Foto: Shutterstock

Pro majitele elektromobilů, hybridních automobilů a automobilů na vodíkový pohon se chystá novinka. Nově si budou moci od dubna vyzvednout pro svůj vůz speciální registrační značku, která je bude do budoucna opravňovat k čerpání výhod nejen ve městech, ale třeba i na dálnicích.

Článek

Novinka je součástí novely silničního zákona, která je v platnosti od 1. října 2018. Část novely o speciálních registračních značkách pro elektromobily a hybridy ale vejde v platnost až 1. dubna tohoto roku: „Důvodem odložení účinnosti je příprava systému objednávání, výroby a distribuce,” vysvětluje Lenka Rezková, tisková mluvčí Ministerstva dopravy ČR.

Majitelé elektromobilů, hybridů (do 50 gramů oxidu uhličitého na kilometr) a automobilů na vodíkový pohon si budou moci nově od 1. dubna vyzvedávat speciální registrační značky, začínající písmeny „EL”. Ty je budou opravňovat k čerpání výhod spojených s užíváním „ekologických vozidel”. Výměna registrační značky bude pro všechny zájemce zdarma, lhůta na vydání značky bude 15 dní od data podání žádosti.

Registrační značky pro elektromobily nebudou povinné, bude vždy záležet na majiteli vozidla, zda si na něm ponechá klasickou SPZ, nebo si zažádá o vydání registrační značky začínající písmeny „EL”. „Co se týká značky na přání, tak elektromobily mohou mít buď RZ na přání, nebo RZ EL,” upřesňuje mluvčí ministerstva Lenka Rezková.

A jaké výhody z vlastnictví takové registrační značky plynou? Zatím nijak valné, do budoucna ale ministerstvo slibuje výrazné zvýhodnění takto označených vozidel. Zatím je asi jedinou výhodou osvobození uživatelů elektrických vozidel od placení silniční daně, do budoucna se ale počítá například s osvobozením od placení dálničních poplatků nebo s možností využívání vyhrazených jízdních pruhů ve městech. „Dále je třeba si uvědomit, že odběr elektřiny pro dobíjení nepodléhá v současnosti (na rozdíl od jiných pohonných hmot) spotřební dani. Jisté výhody mohou uživatelé elektrických vozidel někdy využívat také na místní úrovni,” vyjmenovává další výhody elektromobility mluvčí ministerstva.

Foto: Shutterstock

V Praze využívají majitelé elektromobilů a hybridů zvýhodněné parkování v placených zónách. To bude platit i nadále

Příkladem zvýhodnění elektromobilů na místní úrovni je třeba hlavní město, které nechává majitele takových aut parkovat zdarma, respektive za roční poplatek 100 korun. A tato výhoda má v Praze zůstat i do budoucna. Kdo si navíc pořídí novou speciální SPZ, nebude muset platit ani stokorunový roční poplatek: „Majitelé, kteří si na jaře tuto značku vyzvednou, se v zónách nebudou muset registrovat. Bude stačit, že servisní vozidlo tuto značku načte,” popisuje změny tiskový mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman a dodává, že pro elektromobily a hybridy, které budou mít nadále standardní SPZ, se nic nezmění a za 100 korun ročně budou moci nadále ve zpoplatněných zónách parkovat zdarma.

Reklama

Načítám