Hlavní obsah

DS 3 Crossback míří do éry elektřiny: Luxusní SUV za milion

Foto: DS Automobiles

DS 3 Crossback E-Tense vstupuje do nové éry – zatím jako jediný elektrický premiant segmentu SUV-B

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka DS Automobiles vstoupila na trh s elektrickými kompaktními SUV s luxusním modelem DS 3 Crossback. Jde o jeden z prvních vozů daného segmentu, na jedno nabití by měl ujet až 320 kilometrů a jeho česká cenovka začínají na jednom milionu korun. Luxusní crossover navíc nabízí parkování v Praze zdarma.

Článek

Celý název vozu je DS 3 Crossback E-Tense a stojí na moderní platformě CMP koncernu PSA, která podporuje motory s vnitřním spalováním, ale i elektrifikované pohony. V segmentu luxusně laděných elektrických crossoverů na českém trhu zatím nemá konkurenta, proto se momentálně jedná o pionýra kategorie SUV-B.

Foto: DS Automobiles

Označení E-Tense používá automobilka DS pro elektrifikované modely

Elektrický DS 3 Crossback identifikujete pomocí matně chromované masky chladiče, šedočerné mřížky a specifického zadního nárazníku. Milovníci exkluzivity si mohou užívat ještě specifická 18palcová litá kola a odstín karoserie nazvaný Cristal Pearl. Pětimístné SUV měří na délku 4,12 metru a nabízí zavazadlový prostor o objemu 350 litrů.

Foto: DS Automobiles

Interiér je takřka shodný s verzí s konvenčním pohonem

Vpředu pracuje elektromotor s výkonem 136 koní a 260 Nm. Díky účasti značky v seriálu Formule E se technikům podařilo dosáhnout dojezdu až 320 kilometrů na jedno nabití, což má automobilka změřené podle realističtější normy WLTP. K tomuto dojezdu pomáhá také dvouúrovňové regenerativní brzdění a tepelné čerpadlo pro účinné vytápění kabiny i udržování baterií v provozní teplotě.

Foto: DS Automobiles

Prodloužení dojezdu pomůže dvouúrovňové regenerativní brzdění

Akumulátory s kapacitou 50 kWh se přes domácí wallbox nabijí do plna za pět hodin, zatímco na rychlodobíječe o výkonu 100 kW dostanete 80 % kapacity za pouhých 30 minut. Pokud však auto strčíte do klasické zásuvky, zabere úplné dobití z nuly přes 24 hodin. Na baterie umístěné v podlaze poskytuje výrobce záruku osm let nebo 160 000 kilometrů se zbývající kapacitou 70 %.

V interiéru se můžete těšit na kvalitní materiály, kůži, sedadla s vysoce hustou pěnou nebo pokročilou akustickou izolaci. Výbava zahrnuje také adaptivní světlomety Matrix LED, autonomní řízení druhého stupně nebo výsuvné kliky. Řidiči budou moci volit ze tří jízdních profilů - ekonomického, normálního a sportovního, ve kterém auto zrychlí z nuly na sto za devět sekund.

Foto: DS Automobiles

DS 3 Crossback E-Tense je specifický svým avantgardním vzhledem

Vozidlo splňuje technické parametry pro získání registrační značky začínající písmeny EL, a tudíž jej lze parkovat na vyhrazených zónách v Praze zcela zdarma. Základní výbavy startují na ceně 995 000 Kč, zatímco vyšší stupeň výbavy vyjde na 1 075 000 Kč. Prvních aut se v Česku dočkáme už v dubnu letošního roku.

Reklama

Načítám