Hlavní obsah

Daytona Carola Shelbyho je k mání. Za kolik?

Foto: Worldwide

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Vzpomínáte si, jak jsme v lednu psali o aukci nádherné 427 Shelby Cobra, kterou vlastnil samotný Caroll Shelby? Nakonec se prodala za necelých 6 milionů dolarů. Teď je na prodej i jeho Daytona! Má jasnou historii, certifikaci FIA a určitě se vám bude líbit.

Článek

Shelbyho Cobra našla majitele konkrétně za 5,94 milionu dolarů, tedy víc než 130 milionů Kč, ale mohli jste očekávat, že Cobra Carolla Shelbyho nebude levná. A co pak jeho Daytona, která je k mání právě teď!

Jde o vůz Daytona Coupe z roku 1965 s číslem šasi CSX 2469, které právě teď začala nabízet aukční síň Worldwide. A je zajímavé, že nejde o běžnou aukci, ale spíš o soukromý prodej, takže se nebude dražit veřejně, ale čeká se na nabídky.

Foto: Worldwide

Daytonu pohání šestiválec od Fordu s výkonem 395 koní

Nejspíš víte, že Daytonu vytvořil Shelbyho designér Peter Brock, když na podvozek Cobry narouboval extrémně aerodynamickou karosérii typu fastback. Důvod byl jednoduchý – potřebovali auto s vyšší maximální rychlostí a lepší stabilitou, aby se mohli postavit Ferrari 250 GTO, které bylo na předlouhé rovince Mulsanne v Le Mans výrazně rychlejší.

A Daytona se mu říká, protože tohle auto dokázalo v roce 1965 zvítězit ve své třídě ve slavném vytrvalostním závodě v Daytoně na Floridě. Paradoxem ale je, že navzdory očekávání a vítězstvích v Sebringu, v Monze a v Reims, nedokázalo tohle auto vyhrát ten pro Shelbyho ten nejdůležitější závod, a to 24h LeMans. A že se sakra snažil…

Jestli jste si právě teď pomysleli, že ta Daytona bude za strašně, ale strašně moc peněz, pak vězte, jsou tady jisté okolnosti, které tomu zabraňují. Vůz s číslem CSX 2469 byl totiž původně vlastně „obyčejnou“ Cobrou a nejde tedy o jeden ze šesti vyrobených originálů. Shelby si ji až později nechal přepracovat a udělal z ní kupé Daytona.

Na druhou stranu, není to žádná laciná kopie, ale takzvaná replika, jak by vám řekli zkušení veteránisté. A to auto řídily na akcích v Monterey a či v Goodwoodu takové kapacity jako Derek Bell, Brian Redman nebo třeba šampion F1 z roku 1961 Phil Hill.

Takže kolik bude stát? No levná nebude. I průměrnou Daytonu se její majitelé cení na víc než dva miliony dolarů. A toto konkrétní auto, u kterého je jasně prokázáno, že jde o Shelbyho vlastní vůz, s plnou dokumentací FIA a s jasně zmapovanou historií, bude určitě výrazně dražší!

Reklama

Související témata: