Hlavní obsah

Aukce roku? Bude se dražit Cobra Carolla Shelbyho!

Foto: Mecum

Přesně taková Cobra, se kterou kdysi jezdil Caroll Shelby. Žádná kopie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Aktualizováno

Každá originální Cobra umí pěkně rozeznít aukční kladívko, ale tohle je ještě výrazně zajímavější nabídka. Jde o kus s číslem CSX3178 a je to auto samotného Carolla Shelbyho, který ho vlastnil od roku 1966 až do své smrti v roce 2012.

Článek

Nic lepšího si přát nemůžeme. Bude to skvělé na svezení, bude to vynikající investice a je to strašně cool věc. Pořadatelé aukce Mecum v Kissimmee na Floridě, která se bude konat od 7. do 16. ledna, sice opatrně prorokují, že aukční rekord nejspíš nepadne, ale je jasné, že tohle auto nebude levné.

Je to jedna z pěti Cober, které byly dokončeny v Charcoal Grey, narodila se v březnu v roce 1966 a Shelby ji vlastnil až do své smrti v březnu 2012. Pak byla vykoupena ze Shelbyho pozůstalosti a putovala rovnou do rukou renomovaných restaurátorů vozů Cobra z Legendary Motorcar Company. Tam jí vrátili původní barvu laku Charcoal i původní konfiguraci. Shelby, jak bylo totiž jeho dobrým zvykem, auto celé roky nejen užíval, ale taky vylepšoval.

Aby bylo jasno, tak 427 Cobra Carrolla Shelbyho prošla během svého života několika transformacemi. V roce 1972 Shelbyho přítel a renomovaný specialista na Cobry Mike McCluskey hodil auto po náročných prvních letech užívání do gala a dal mu modrý lak se zlatým nosem. O pár let později měl pak Shelby pocit, že potřebuje více výkonu, a tak se v Cobře objevil větší a silnější motor a taky automatická převodovka. No a nakonec v roce 2002 dostala Cobra další lak, tentokrát červený.

V Legendary Motorcar Company auto kompletně rozebrali, přelakovali do původní barvy a hlavně namontovali původní motor s hliníkovou hlavou, dvojitými karburátory a čtyřstupňovou převodovkou Toploader. Ty práce trvaly víc než rok. Teď je tedy Cobra s číslem CSX3178 v původním stavu, tak jak si ji kdysi Caroll Shelby nechal poslat před svůj dům v Dallasu. A můžete si ji koupit i vy, jen se připravte, že to nebude levné.

A na závěr se sluší zmínit, že úplně první vyrobená Cobra s číslem CSX2000 je od roku 2016 nejdražším americkým autem, které kdy bylo prodáno v aukci. Její cena byla téměř 14 milionů dolarů (v současnosti skoro 300 milionů korun). Tak co myslíte? Padne rekord?

Reklama

Související témata: