Hlavní obsah

Dáváte svým autům jména? Třetina Britů prý ano

Foto: Škoda Auto

Jak by asi průzkum dopadl u nás?

V našich končinách to pravděpodobně nebude úplně běžný fenomén, ale přesto se ta otázka přímo nabízí: Proč někteří z nás dáváme svým autům jména? A když, tak z jakého důvodu? Že nám něco (případně někoho) připomínají, že vystihují určitou vlastnost auta, nebo snad, že k nim ten název zkrátka a dobře „sedí“? Jako čtenáři Garáže jistě víte, že v dnešní době jsou auta mnohem víc než jen dostavníkem pro přepravu z bodu A do bodu B. Jsou symbolem společenského postavení, ztělesňují zálibu k dané zemi (což je velmi patrné zejména u italských vozů) nebo se k dané značce respektive modelu váže naše citová vazba z dětství.

Článek

Britský novinář a moderátor Jeremy Clarkson kdysi v pořadu Top Gear řekl, že jméno se dává autu, které má charakter a které má duši. Pozoruhodné je, že to zmínil zrovna ve „filmu“ o komunistických autech, když s kolegou Jamesem Mayem řídili Ladu Nivu, které chvíli poté zhasnul motor…

Foto: Lada

Jeremy Clarkson jednou v pořadu Top Gear prohlásil, že právě Lada Niva je jedno z těch aut, kterým se dává jméno. Zda to opravdu myslel vážně, je však otázkou

Dalším světově známým motoristou, který uznává, že určitým autům lze dát jméno, je německý závodník Sebastian Vettel. O něm je dokonce dobře známo, že svým monopostům Formule 1 dává jména zcela pravidelně, ať už to bylo během angažmá v týmu Red Bull, nebo teď ve Scuderii Ferrari – pokud tomu tak je i u jeho silničních aut, to nám však známo není.

Jen pro připomenutí to byly názvy jako Kate, Katina sprostá sestra, Abbey, Suzie, Eva, Hladová Heidi, nebo ještě lépe Svůdná Mandy (v originále Randy Mandy).

Foto: Red Bull

Sebastian Vettel dal v roce 2010 jméno svému Red Bullu jméno Randy Mandy, tedy v překladu Svůdná Mandy (slušně řečeno)

Zajímavý průzkum nedávno zpracovalo britské zastoupení Škody. To vyzpovídalo přes 2000 tamních motoristů a zjistilo, že celkem 32 procent z nich někdy dalo svému autu jméno. Každý čtvrtý z nich potom uvedl, že dal svému autu jméno primárně za účelem pobavení – výjimkou tedy nebyla jména jako Beyoncé, Elvis nebo Harrison Ford.

Podle skupiny Skoda UK celých 20 procent motoristů dalo určité jméno svému autu prostě proto, že se na něj hodilo, nebo že na něj lidově řečeno pasovalo. Tady potom nepřekvapí, že vozy mnohdy nesly jména milovaných osob majitelů, případně někoho, kdo byl pro daného motoristu „výjimečným“, což se vyskytovalo zhruba v deseti procentech případů. Ovšem úplně nejpopulárnějším důvodem bylo, že majitelům ono jméno přišlo zkrátka vtipné – což bylo ve 29 procentech případů.

Foto: Jakub Deml

Dovedete si pro své auto představit nějaké výstižné, zajímavé nebo zkrátka vtipné jméno?

Je dobře známo, že asistent hlasového ovládání automobilky Škoda má ženské jméno Laura. Proč to připomínáme? Protože v průzkumu se překvapivě zjistilo, že ženy mají tendenci dávat svému autu jméno dvakrát častěji než muži. Další poznatek je už možná trochu zarážející – každý desátý dotázaný motorista měl ke svému autu lepší vztah než ke svému partnerovi.

A malá zajímavost na závěr – další nedávný průzkum odhalil, že na Ostrovech se rozvíjí zcela nový trend, a sice jména dětí inspirovaná konkrétními auty. Jaká jména že to proboha jen můžou být? Inu, nejčastěji jde o jména jako Cooper odkazující na vůz Mini Cooper, případně Austin nebo Morgan. V Británii se rovněž poslední dobou nově evidují dívčí jména jako Mercedes, Kia nebo Clio.

Dali jste někdy svému autu jméno?
Ne, nikdy.
20,3 %
Ano, pravidelně.
65,9 %
Ano, ale jen pokud mělo nějakou výraznou „vlastnost“.
13,8 %
Celkem hlasovalo 533 čtenářů.

Reklama

Načítám