Hlavní obsah

Daniel Abt podváděl ve virtuálním závodě Formule E

Foto: Audi Sport

Daniel Abt právě teď mnoho důvodů k úsměvu nemá...

Nekončící koronavirová krize kompletně zničila pečlivě připravený kalendář závodění – auta jsou v garážích, okruhy zejí prázdnotou a závodníci sedí nečinně doma. Organizátoři rychle vymysleli náhradu v podobě závodění na simulátorech, aby se fanoušci ani jezdci nenudili. Ukázalo se však, že i to má svá úskalí a nekalému podvodu není snadné zabránit.

Článek

Samozřejmě to muselo působit podezřele. V prvních čtyřech podnicích Race at Home Challenge Series, nového seriálu digitálního závodění pro piloty elektrické Formule E, se německému jezdci Danielu Abtovi nepodařilo kvalifikovat na lepším než devátém místě a v závodě neskončil lépe než patnáctý. Jenže v pátém závodu na virtuálním okruhu na berlínském letišti Tempelhof, který se konal minulý víkend, se kvalifikoval na druhém místě a v závodě dojel třetí za vítězným Oliverem Rowlandem a druhým v pořadí Stoffelem Vandoornem.

„Nemám radost, protože to auto neřídil Daniel sám, všechno to zkazil,“ prohlásil hned po závodu Vandoorne. Jean-Eric Vergne si taky přisadil: „Prosím, požádejte Daniela, aby si příště zapnul Zoom, protože stejně jako Stoffel si jsem docela jistý, že to neřídil on.“ Následné vyšetřování pořadatelů Formule E jim dalo zapravdu, když kontrolou IP adresy zjistili, že za virtuálním volantem skutečně neseděl Abt, ale 18letý profesionální jezdec a hráč Lorenz Hoerzing, který závodí v paralelní virtuální sérii Formule E.

Foto: Audi Sport

Daniel Abt působí ve Formuli E od samého počátku šampionátu v roce 2014

Pro 27letého pilota Daniela Abta je to v první řadě obrovská ostuda, protože celý seriál virtuálního závodění na simulátoru rFactor2 byl pouze zpestřením přerušené sezony a příležitostí vybrat nějaké peníze pro dětský fond UNICEF. Ale jeho ego nejspíš nedokázalo unést, že i když je za skutečným volantem nadějným závodníkem (v posledních třech ročnících Formule E skončil celkově na osmém, pátém a sedmém místě), ve virtuálním světě mu to už tak dobře nejde. Proto sáhl k podlému triku, který se mu hrubě nevyplatil.

Organizátor Formule E ho totiž ze závodu diskvalifikoval, sebral mu všechny dosud získané body a udělil mu pokutu 10 000 eur (cca 270 tisíc korun). Tyto peníze musí jezdec poslat na charitu dle svého vlastního výběru. Tovární tým Audi Sport ho navíc s okamžitou platností vyhodil a zrušil mu kontrakt na dalších 12 měsíců. Trestu neušel ani Abtův „záskok“ Lorenz Hoerzing, který si už v tomto seriálu také nezazávodí.

Daniel Abt sice po závodě vydal omluvu adresovanou organizátorům, fanouškům, týmu i ostatním závodníkům, že soutěž nebral tak vážně, jak si zasloužila, to však na věci nic nemění – přišel o práci a má z ostudy kabát. Možná to ale naopak bral až moc vážně. Vždyť jde jen o obyčejnou počítačovou hru...

Reklama

Načítám