Hlavní obsah

Dacia Duster se představuje jako lehký pick-up

Foto: Dacia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U pracovní síly jde především o to, aby oddaně dřela, a přitom moc nestála. Právě takové auto teď začala nabízet na svém domovském trhu Dacia. Jde o lehký užitkový pick-up na bázi civilního modelu Duster. Bude se ale prodávat i v ostatních částech Evropy?

Článek

Dacia Duster si vydobyla své renomé jako jednoduché a odolné SUV, které udělá dost parády, a přitom se nezalekne žádné práce. A právě na čistě pracovní nástroj ho teď automobilka přestavěla – udělala z něj totiž lehký užitkový pick-up!

Zadní část s druhou řadou sedadel udělala místo prostorné nákladové korbě, která měří 1,65 metru na délku a nabízí objem 1 000 litrů, přičemž maximální hmotnost nákladu může být až 500 kg. Duster přitom neztratil nic ze svých terénních schopností, jeho světlá výška je dokonce o 14 mm (celkem 224 mm) větší než u civilní verze (měřeno bez nákladu).

O pohon se stará turbodiesel 1,5 dCi s výkonem 115 koní a 260 Nm roztáčejícím všechna čtyři kola přes šestistupňový manuál, kombinovaná spotřeba je přitom kolem pěti litrů na sto. S ohledem na technickou blízkost pick-upu s běžnou verzí by ale neměl být problém využít k pohonu i základní benzinový litrový tříválec nebo jeho úspornou LPG verzi – s tou půl tunou zatížení by si určitě taky poradil.

Foto: Dacia

Praktický a laciný lehký pick-up by určitě chtěla celá Evropa

Celá věc má ale jeden velký háček. Dacia novinku uvedla zatím pouze pro domácí rumunský trh, o rozšíření prodeje do dalších států EU oficiálně nepadlo ani slovo. A to je škoda, protože podobného pracanta by určitě využili i šikovní čeští řemeslníci, zedníci, zemědělci a další živnostníci. Co dělat? Snad jen stavit se u nejbližšího dealera nebo napsat na české zastoupení Dacia, že byste o takové auto měli zájem a ať ho koukají dovézt!

Co říkáte na Dacii Duster jako pick-up?
CHCI TO!!!
58,2 %
Hodně bych o ní uvažoval
18,1 %
Nezájem
23,7 %
Celkem hlasovalo 1827 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám