Hlavní obsah

Cupra představuje Tavascan, elektrický sportovní crossover

Foto: Cupra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Když Seat osamostatnil sportovní značku Cupra, těšili jsme se na rychlá, vzrušující auta. Jenže jako s první vlastní novinkou přišla Cupra s benzinovým SUV, druhou pak bylo plug-in hybridní SUV a třetí je elektrický crossover představený zatím ve formě konceptu. Neztratil tady někdo tak trochu nit…?

Článek

Na druhou stranu nejde říci, že by Tavascan, jak svůj nový koncept Cupra pojmenovala (podle katalánského lyžařského centra poblíž francouzských hranic), postrádal sportovní šmrnc. Postavu má sice trochu vyšší, ale karoserie typu SUV kupé, rozšklebená tlama přídě se zamračenými světly a ostře řezané rysy rozhodně nepostrádají dramatičnost. Nechtěli bychom Tavascan potkat v noci v tmavé uličce…

Foto: Cupra

Je to sice crossover, ale působí dostatečně dynamicky a dravě

Dynamicky to taky rozhodně nebude žádná nuda. Tavascan totiž pohání hned tři elektromotory (dva v přední nápravě a jeden v zadní) s celkovým výkonem 306 koní, které ho na stovku rozjedou za slušných 6,5 sekundy. Energii jim dodává bateriový balík o kapacitě 77 kWh (původem z VW ID.3) umožňující dojezd až 450 km.

Kabina má uhlazené, minimalistické pojetí, kterému dominují dva velké displeje – 12,3palcový panel přístrojů před řidičem a 13palcový dotykový infotainment uprostřed. Koncept se také pyšní spoustou kvalitní kůže, jemné Alcantary a skutečného karbonu, atmosféru pak dotváří ambientní osvětlení. Vážně příjemné prostředí – jsme moc zvědaví, jak se odrazí v realitě budoucích modelů.

O produkci Tavascanu sice nikdo z Cupry neřekl ani slovo, ale protože působí dost reálně, stojí na skutečné platformě MEB a využívá existující komponenty, jeho realizace vypadá dost nadějně (včetně nové koncepce interiéru). Což se v dnešní době hodí. Jenže my jsme přece jen více zvědaví na opravdu sportovní Cupru Leon – sem s ní!

Líbí se vám Cupra Tavascan?
ANO, vypadá skvěle
54,6 %
NE, další zbytečné SUV
15 %
Raději bych Cupru Leon
30,4 %
Celkem hlasovalo 207 čtenářů.

Reklama