Hlavní obsah

Čtvrtý Ford-Volkswagen Ranger přichází, dostane vzhled F-150

Foto: Ford

Nový Ranger už klepe na dveře. Co má však společného s Volkswagenem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen Ranger? No ano, čtvrtá generace terénního pick-upu Ford Ranger bude sdílet základy s Volkswagenem Amarok, takže se postupně dočkáme premiéry zbrusu nových užitkových dvojčat. Co se týče modrého oválu, je dost pravděpodobné, že příď vozu ponese design bestselleru F-150, testuje se rovněž plug-in hybrid a na pořadu dne bude též řada limitovaných edicí.

Článek

Ford Ranger je v Evropě velmi úspěšným pick-upem, na britském trhu dokonce jedničkou (už od 2011), zatímco u nás v závěsu za vedoucí Toyotou Hilux (dle statistik SDA).

Foto: Ford

Hrdý Američan se představuje už ve své 4. generaci

Na prvních maskovaných snímcích i videu se nám tedy odhaluje v pořadí už čtvrtá generace, jejíž základy taktéž poslouží pro stavbu nového Volkswagenu Amarok – proto si z vozu tak trochu utahujeme názvem Ford-Volkswagen Ranger. Auto má být každopádně schopnější v rozličných terénech, což Ford demonstruje ukázkami drásání prototypů v Austrálii a na Novém Zélandu.

Ranger s pořadovým číslem 4 bude odhalen ještě letos, ovšem na trhu se objeví až příští rok, nicméně zároveň zaujme pozici globálního lídra v segmentu pick-upů s nosností kolem jedné tuny. Bude se totiž prodávat nejen v Evropě, ale taktéž v Americe i ve zbytku světa. Výroba je pak plánovaná v továrnách Fordu v Thajsku a v Jižní Africe.

Foto: Ford

Současný Ford Ranger v edici Thunder

Něco málo ke vzhledu napoví kamuflovaný předek a fakt, že se o provedení exteriéru postaralo vývojářské studio z Austrálie. Podle všech indicií by měl nový Ranger dostat design přídě podobný tomu, jaký jsme mohli vidět u nejnovějšího modelu Ford F-150 – tedy u nejprodávanějšího vozu značky.

Co se týče motorů, diesel rozhodně není odepsaný, bude pouze sdílený s užitkovým Transitem a jeho deriváty. Čistě benzinová motorizace by měla dorazit do Severní Ameriky, zatímco Evropa se může nejspíše těšit na plug-in hybrid. Velký otazník visí nad plně elektrickou verzí – zdali vůbec bude a na jakých trzích se nakonec případně usídlí.

Pro přehrání videa je nutné vypnout/pozastavit nástroje pro blokování reklam, například AdBlock.

Spolu s příchodem čtvrtého Rangeru plánuje modrý ovál nasadit do prodeje řadu limitovaných edicí, mezi nimiž se objeví modely Stormtrak, Wolftrak a Raptor Special Edition.

Foto: Ford

Současné vrcholové provedení Rangeru – model Raptor

Základní cena? Příliš brzy položená otázka, nicméně neočekáváme, že by byla nižší než nyní (999 460 Kč). Tedy bavme se o tom, že za konfiguraci Double Cab zaplatíte bez jakýchkoli zvýhodnění přes jeden milion korun včetně daně. Připomínáme, že konkurence z Japonska aktuálně vyjde na 833 250 Kč (Mitsubishi L200), respektive na 988 750 Kč (Toyota Hilux). Více informací nám modří snad dají už brzy, tak či onak to pro vás budeme sledovat.

Načítám