Hlavní obsah

Černé tečky na okně vašeho auta: Zdánlivá maličkost má řadu šikovných funkcí

Foto: Karel Štochl

Černá páska a tečky lemují skoro každé čelní sklo. Víte, jakou mají funkci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černé tečky na obličeji trápí miliony žen, ovšem neměly by černé tečky na čelním skle trápit každého řidiče? Tušíte vůbec, proč jsou umístěny po obvodu skel a v okolí zpětného zrcátka, proč nejdou nijak sundat a k čemu vlastně slouží?

Článek

Budete se divit, ale černé tečky na čelním i bočních sklech jsou velmi důležitými prvky pro provoz automobilu. Tyto body pochází z černé pásky frita, což je v podstatě keramická barva zapečená do skla, která vytvoří přilnavější povrch k lepidlu, čímž zajistí pevné spojení čelního skla a vozidla.

Foto: Jan Majurník

Páska schovává také stopy tmelu i lepidla

Samotná páska slouží jako krycí místo pro tmel, jelikož by viditelně obnažená oblast dost kazila design auta a odhalovala přítomnost lepidla. Další funkcí je ochrana těsnění na vnější straně před přímým ultrafialovým zářením, jehož vinou by materiál rychleji degradoval.

Foto: Jan Majurník

Pásku frita najdete i na bočních sklech vozu

Vrstvená čelní skla jsou v zásadě vyráběna v peci, takže mají vysokou tepelnou odolnost, ovšem černá páska se zahřívá rychleji než sklo samotné, což by teoreticky mohlo vést k optickým deformacím. Jako řešení se nabízí aplikace vzorovaných bodů v okolí pásky, čímž dojde k rovnoměrnějšímu rozptylu tepla.

Foto: Jan Majurník

Tečky jsou vidět i zevnitř a pomáhají rozptylovat teplo

Některá auta mají dokonce další sadu vzorovaných teček přímo za zpětným zrcátkem. Ta slouží k mírnému stínění slunečních paprsků v oblasti čelního skla, kterou zpravidla nechrání žádné jiné sluneční clony.

Foto: Jan Majurník

Černý pás je vlastně keramická barva zapečená do skla

Jestliže vás černé tečky překvapily, tak rozhodně nejste jediní. Tuhle zajímavou skutečnost spoustu lidí nezná. Mnoho řidičů ani netuší, že drobné černé body mohou najít i na svém automobilu. Tak schválně, jsou i na tom vašem?

Reklama

Načítám