Hlavní obsah

Bujaré oslavy Silvestra? Pozor na alkohol za volantem!

Foto: Shutterstock/ George Rudy

Ukončení starého roku a vstup do toho nového je potřeba patřičně oslavit – takže ani v současné době svazované protiepidemickým opatřením pro mnohé nezůstane jen u symbolického půlnočního přípitku šampaňským, neboť alkohol na většině oslav teče proudem. Kromě příšerné kocoviny však druhý den riskujete mnohem větší průšvih, když s alkoholem v krvi usednete za volant.

Článek

Co se tolerance alkoholu týče, český zákon je naprosto nesmlouvavý: platí absolutní nula. Po každé větší alkoholové party je tak váš řidičák druhý den ve velkém ohrožení. Odbourávání alkoholu v lidském těle je totiž zdlouhavý proces. I když se tak třeba cítíte v pohodě, pořád můžete mít v krvi tzv. zbytkový alkohol.

„Domnívat se, že pár hodin spánku stačí, je omyl. Odbourávání alkoholu trvá dlouho, například pět piv dvanáctek dostane dospělý muž vážící 85 kilogramů z organismu až po více než třinácti hodinách. A při silvestrovských oslavách jistě nezůstane jen u piva,“ upozornil instruktor bezpečné jízdy společnosti Autodrom Most Marek Kohoutek.

I když se tak můžete cítit v pohodě, při případné dopravní kontrole klidně nějaké to promile snadno nadýcháte. Proto je dobré si před usednutím za volant cvičně dýchnout do alkohol-testeru a ověřit si, že jste všechen alkohol skutečně vstřebali a nic vám nehrozí (ačkoliv ani to nepřináší stoprocentní jistotu).

Pokud předmětný tester nemáte, mohou přijít vhod speciální kalkulačky, známé rovněž jako alkulačky. O tom, jak proces odbourávání alkoholu v lidském těle vlastně funguje, co s námi vypité množství udělá a jakým způsobem si správně vypočítat dobu, kdy budete lidově řečeno čistí, jsme se bavili se soudním toxikologem letos v květnu.

Pokud máte přesto pochybnosti a necítíte se v ideální řidičské formě, je úplně nejlepším řešením druhý den za volant vůbec nesedat. „Alkohol totiž ovlivňuje schopnost mozku kontrolovat a koordinovat pohyby těla a zkresluje smyslové vnímání,“ varuje instruktor Marek Kohoutek. Riskujete tak, že způsobíte nehodu, při jejímž vyšetřování bude prokázaný alkohol přitěžující okolností – vymahatelé pojišťovny s vámi nebudou mít slitování.

A nebudou ho mít ani policisté, pokud nadýcháte při běžné silniční kontrole. A že se jich na Nový rok odehraje spousta. Riskujete pokutu od 2 500 do 20 000 korun, až 7 trestných bodů, nebo rovnou zákaz řízení – konkrétní hranice a z nich plynoucí postihy si můžete přečíst detailně v našem speciálním článku věnovaném alkoholu za volantem.

Foto: Autodrom Most

Jízdu pod vlivem si můžete bezpečně vyzkoušet na polygonu mosteckého Autodromu – ochotně vám zapůjčí brýle simulující vliv alkoholu a projedete si slalom, přičemž kužely pak většinou nezůstanou na svých místech

Ani tato rizika však mnoho podnapilých řidičů neodradí a první leden tak patří na našich silnicích k nejrizikovějším. Policisté řeší větší počet nehod, jejichž viníky jsou opilí řidiči. Řada z nich má fatální následky. Dávejte si tedy za volantem velký pozor, ať už jste na Silvestra pili, nebo ne. A pokud ano, raději se řízení na Nový rok úplně vyhněte.

Reklama

Načítám