Hlavní obsah

Bentley vydalo knihu, váží 30 kilogramů a stojí miliony

Foto: Bentley

The Bentley Centenary Opus

Bentley letos slaví 100 let od svého vzniku. A takto významné kulatiny je potřeba řádně oslavit; automobilka z Crewe vydává knihu nazvanou The Bentley Centenary Opus (Sté výročí Bentley). Má 800 stran a váží 30 kilogramů.

Článek

Kniha velice podrobně mapuje stoletou historii automobilky z Crewe a součástí je i řada unikátních fotografií. Bohužel nepůjde o dílo, které by si mohl běžný fanoušek značky koupit, ale je cílena jen na velmi bohaté. Celkem vzniknou tři edice. Automobilka chtěla mít něco extra, a tak do prodeje pošle jenom 607 kusů.

Základní se jmenuje Centenary Edition a vyjde v nákladu 500 kusů. Už tahle základní kniha je „pěkná snobárna“. Zákazník si bude moci vybrat ze čtyř barevných provedení přebalu z pravé kůže. Mimochodem, barevné odstíny jsou zcela totožné s těmi, které se používají na vozech Bentley.

Foto: Bentley

The Bentley Centenary Opus

Pokud by vám to bylo málo, koupit si můžete kus z ještě exkluzivnější edice nazvané Mulliner Edition. Ta nabídne tu samou knihu, na výběr je ovšem 17 barevných odstínů z pravé kůže. Uvnitř knihy jsou pak volné listy, kam se lze nechat vyfotit se svým Bentley.

A pozor – majitel dostane dále ručně broušený hliníkový obal, ve kterém je ukryta část z levé přední pneumatiky ze závodního automobilu Bentley Speed 8, který v roce 2003 vyhrál slavný závod v Le Mans.

Součástí knihy je i prohlídka továrny v Crewe a přenocování v luxusním hotelu Cafe Royal v Londýně. Cena zveřejněna nebyla, ale nic lidového nečekáme.

Úplně nejvíce snobskou variantou je Carat Edition. Nabídne vše co výše zmíněná prostřední edice, ovšem s dalším pozlátkem navíc. Vznikne pouhých 7 kusů a tato 30 kilogramů těžká kniha má obal osázený pravými diamanty.

Ano, čtete dobře. Přijde na neuvěřitelných šest milionů korun a půjde tak o jednu z nejdražších knih na světě.

Mrzí vás, že Bentley nevydalo také lacinější verzi, kterou by si mohli přečíst i běžní lidé s normálním platem? Napište do diskuse!

Reklama

Související témata:
Načítám