Hlavní obsah

Proč se supersportům bez střechy říká „pavouci“? Přibližujeme vám historii exotických Spiderů

Foto: Ferrari

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když nejslavnější výrobci supersportů představují nejnovější „Spidery“ nebo „Spydery“, ukazují nám nová superauta se stahovací nebo skládací střechou, ale co znamená jejich modelové označení? Vydejte se s námi na kratičký výlet do historie, abychom společně nalezli původ toho, proč se supersportům bez střechy přezdívá „pavouci“.

Článek

Kabriolet, roadster, speedster, spider nebo spyder. Sportovní auta bez střechy mají spoustu různých modelových názvů, ale kdo se v tom má vyznat? Dnes se budeme věnovat hlavně „spiderům“ a „spyderům“ a vysvětlíme vám, jak výrobci moderních supersportů vymysleli pojmenovávání otevřených modelů slovem, které z angličtiny překládáme jako „pavouk“.

I když slova „spider“ nebo „spyder“ vypadají a znějí pouze jako honosná moderní pojmenování pro sportovní roadstery, nejčastěji je spojujeme se supersportovními vozy s motorem uprostřed. A překvapivě mají delší historii, než si možná myslíte. Terminologie obou slov totiž nejspíše vznikla dříve, než se na obchodních stezkách objevila první auta.

Foto: Poj-Kon

Originální pojmenování „spider“ pochází od malých lehkých kočárů s velkými koly s tenkými paprsky

Vydejme se časem zpět až do 19. století, kdy hlavní dopravou byla koňská spřežení. Tehdejší kočáry, v zahraničí často nazývané „Phaetony“, se vyráběly v různých velikostech pro různá využití. Existovaly nákladní kočáry, velké osobní kočáry i lehčí a menší kočáry, kterým se začalo přezdívat „spidery“. Mají menší korbu a velká dřevěná kola s tenkými paprsky, tak trochu připomínajícími pavoučí nohy.

Jakmile se později na světě objevila první auta, pojmenovávání slovem „spider“ se okamžitě přeneslo na lehčí, agilnější a sportovnější automobily se stahovací střechou a nekonečným azurovým nebem nad hlavou. Od tehdejších dob přežilo označení „Spider“ až do dnešních dnů.

Foto: Lamborghini

Ferrari v dnešních dnech používá označení „Spider“, zatímco konkurenční Lamborghini má „Spyder“

A jaký je rozdíl mezi označením „Spider“ a „Spyder“? Žádný. Záleží jen na preferencích výrobce, jaké ze slov použije pro svůj nejnovější model. Italské Ferrari nejprve používalo variantu s písmenem „Y“, ale už od devadesátých let pro většinu svých otevřených modelů s motorem uprostřed používá verzi s „I“. Ypsilon dodnes používají konkurenční značky Lamborghini, McLaren nebo Porsche.

Reklama

Načítám