Hlavní obsah

McLaren 765LT Spider: Stovka za 2,8 sekundy, nebe nad hlavou

Foto: McLaren Automotive

McLaren 765LT Spider je nejrychlejší kabriolet z Wokingu. A také jeden z nejrychlejších na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

McLaren je velmi specifický výrobce aut. Jeho závodní historie je jedna z nejbohatších ze všech a od toho se samozřejmě odvíjejí i výkony silničních vozů. V McLarenu jsou také neuvěřitelní perfekcionisté, takže kromě vizuálního i jízdního dramatu tu dostanete prakticky dokonalé zpracování a dechberoucí kvalitu. A to platí pro všechny jejich modely – ať už se střechou nebo bez.

Článek

765LT vychází z typu 720S, což je momentálně jeden z nejpovedenějších supersportů na světě. A také jeden z nejrychlejších – ve sprintu na čtvrt míle je údajně třetím nejrychlejším sériovým vozem na světě, hned za Bugatti Veyron Super Sport a prvním McLarenem P1. Jen málokdo by se tak odvážil tvrdit, že 720S potřebuje více výkonu.

Foto: McLaren Automotive

Sice tu není tak hezky vidět do útrob motorového prostoru, verze Spider vám to však bohatě vynahradí po zvukové stránce

To je sice pravda, ale posílená verze 765LT už je i tak vyprodaná – všech 765 kusů zná své majitele. Řada je tedy na otevřené verzi s přídomkem Spider. Pochopitelně tu i nadále jde hlavně o zvýšení výkonu, odlehčení a také je mnohem patrnější vliv motorsportu, zejména v kabině. Je zajímavé, že i když je 765 LT Spider o nějakých 50 kilogramů těžší než kupé, je stále o nezanedbatelných 80 kilo lehčí než 720S Spider.

Hlavní výhodou Spideru bude vítr ve vlasech a co je hlavní – daleko lepší soundtrack, protože se staženou střechou si mnohem lépe užijete ten uřvaný 4,0l osmiválec twin-turbo o výkonu (překvapivě) 765 koňských sil. Střecha se dá stahovat i natahovat klidně až do městské padesátky, jde přitom o záležitost pouhých 11 vteřin. Bezpečnost? Ale jděte! Kolem celé kabiny jsou ukryté superpevné karbonové výztuhy, které posádku chrání i v případě převrácení.

I přesto je tu více úprav než jen více výkonu a méně hmotnosti. Tak například automatická převodovka s dvojitou spojkou má upravené zpřevodování, takže je řazení o 15 procent rychlejší než už u tak dost rychlého 720S. Zrychlení z nuly na sto trvá pouhých 2,8 sekundy, což je na auto se zadním pohonem vynikající hodnota, maximálka je pak 330 km/h. Není tedy divu, že 765LT Spider je nejrychlejším kabrioletem, který v McLarenu kdy vyrobili.

Stejně jako u verze s pevnou střechou vznikne 765 exemplářů, přičemž kvóta na výrobu během roku 2021 už je vyčerpána – pokud si tedy ještě stihnete objednat své vlastní 765LT Spider, neočekávejte jej dřív než začátkem příštího roku. Cena začíná na částce 310 500 liber, tedy 9,3 milionu Kč.

Reklama

Související témata:
Načítám