Hlavní obsah

Apocalypse Hellfire je ten nejšílenější teréňák na světě

Foto: James Edition

Hellfire na první pohled vypadá jako kříženec tanku a Jeepu, uvnitř však připomíná spíš luxusní limuzínu

Z důvodů, které jdou zcela mimo chápání normálního smrtelníka, se obrněné vozy v poslední době těší velké oblibě a jejich výrobci si za ně neváhají říct pěkně tučné sumy. Nejenže si dnes můžete vybrat výrobce jako takového, ale lze si vybrat i druh obrněného auta. Může jít o luxusní limuzínu, prémiové SUV, či dokonce, světe div se, o supersport. Ovšem ty nejdokonalejší obrněné vozy své schopnosti rozhodně nehodlají skrývat…

Článek

Pokud jste si v poslední době při čtení o některém z podobných kolosů říkali, že větší nestvůru už nikdo vymyslet nemůže, rádi bychom vám oznámili, že jste se (a vlastně i my) podle všeho pletli. Tohle monstrum trochu působí, jakoby jej navrhoval jistý Jeremy Clarkson, snad jen jeho oblíbené kulomety a děla tu chybí. Dokonce i název jakoby vymyslel slavný a občas kontroverzní novinář – tento vůz se totiž jmenuje Apocalypse Hellfire.

Foto: James Edition

Pohon obstarává osmiválec o výkonu 750 koní. Pohánět může buď všech šest, nebo „pouze“ čtyři kola

Vsadíme se, že Jeremy by do názvu jistě nějak zakomponoval jeho oblíbené slovíčko „Power!“, ale Hellfire to nepotřebuje. Firma registrovaná pod názvem Apocalypse Manufacturing, sídlící ve státě Florida ve Spojených státech, se specializuje právě na tyto šestikolové radikální teréňáky, a základem je nabídnout něco, o čem se většině konkurence ani nesnilo.

Hellfire technicky vychází z Jeepu (patrně z prodloužené verze Wrangleru zvané Gladiator), ovšem jak jste si jistě všimli, tato bestie má oproti svému dárci o jeden pár kol víc. Kupodivu tu však stále zůstává možnost demontovat dveřní panely a střechu. To však není vše – o pohon se tu stará 6,2l kompresorový osmiválec z vozů Dodge specifikace Hellcat, který je naladěn na výkon 750 koní. Výkon jde přes osmistupňovou převodovku, a teď pozor – buďto na všech šest kol, nebo jen na čtyři zadní. Takže ano, čistě teoreticky se s touto velkou potvorou dá i driftovat…

Navrch k tomu je tu i spousta praktického vybavení. Jmenovitě jde o terénní kola s gumami o vnějším průměru čtyřicet palců, je tu ochranné obložení z kevlaru, nárazníky jsou z čtvrt palce tlusté oceli, přičemž na tom předním je naviják dimenzovaný až do 4,3 tuny, ten vzadu pak utáhne až 5,5 tuny. Je tu i zabudovaná úschovna pro ukrytí „vybavení“, které nechcete mít zrovna na očích – typicky třeba cennosti nebo zbraně.

A tohle všechno prosím v autě, které je v interiéru vybaveno čalouněním s prošívanou kůží, parkovací kamerou, bezklíčovým startováním, Bluetooth, navigací, prémiovým audiosystémem, výsuvnými schůdky či konektivitou s Apple CarPlay.

Společnost Apocalypse Manufacturing vyrábí ještě pár velmi podobných „silničních tanků“, nesoucích názvy jako „Sinister“ nebo „Doomsday“. Tento Hellfire se potom aktuálně nabízí za velmi výhodných 199 900 dolarů, tedy na naše zhruba 4,4 miliony korun. Což mu vlastně dává překvapivě dobrý poměr cena/výkon, a jako bonus si k tomu lze přičíst fakt, že rozhodně budí větší strach než jeho konkurenti jako Mercedes-AMG 6x6 nebo Hennessey Mammoth.

Reklama

Související témata:
Načítám