Hlavní obsah

Pozor, fouká! Pět věcí, na které byste měli myslet, když musíte vyjet za silného větru

Foto: Shutterstock/ Photostriker

Vítr je jev, jehož vztah k silničnímu provozu bývá tak trochu opomíjen. Mnoho řidičů si s ním neláme hlavu, což je ovšem v některých případech vyloženě nerozumné. Silný vítr s sebou nese celou řadu rizik, od nenadálých poryvů až po spadlé větve nebo rovnou stromy na silnici. Takže na co si dát za volantem největší pozor?

Článek

Silný vítr s sebou nese stejné riziko jako sněhová vánice, hustá mlha nebo náledí. Chce to chladnou hlavu, předvídavost, dostatek paliva v nádrži, něco k pití a jídlu a taky pár základních vědomostí. Tady máte v pěti bodech to nejdůležitější.

1. Poryvy větru na otevřených úsecích a na mostech

Otevřené a nijak nekryté plochy či mosty. To jsou dvě riziková místa. Nemusíte řídit zrovna kamion, autobus či dodávku, silný boční vítr pocítíte i v osobním autě. Speciální pozor si dejte na jízdu s přívěsem nebo s obytným automobilem.

Počítejte s tím, že může fouknout silný poryv a připravte se korigovat směr jízdy. Při vjezdu na most nebo při výjezdu na otevřenou silnici počítejte s tím, že můžete vyjet ze závětří, a snižte rychlost jízdy.

2. Pozor na okolní auta

Silný poryv větru může způsobit nenadálé vybočení kamionu, dodávky nebo jiného vozidla, které zrovna předjíždíte nebo které jede proti vám. Myslete na to nejen na dálnicích a rychlostních silnicích. Udržujte si větší boční odstup a zkraťte dobu takzvané souběžné jízdy (bok po boku) na minimum.

Nebezpečí vám hrozí, když vyjedete ze zákrytu za kamionem, tehdy se do vašeho auta může opřít silný boční vítr. Ještě horší je ale začátek manévru, kdy korigujete volantem vliv větru a vjedete do závětří. V obou případech musíte být připraveni na rychlou korekci volantem.

3. Spadlé větve, stromy a letící předměty

Buďte dvojnásob opatrní a myslete na to, abyste byli vždy schopni včas zastavit. Tedy jeďte jen tak rychle, jaký máte rozhled. Počítejte s tím, že horká chvíle může přijít kdykoliv a soustřeďte se na to.

Koukejte nejen na silnici před sebou, ale sledujte i okolí. Předvídejte! V lese hrozí riziko pádu větví nebo dokonce stromů, které pak mohou ležet hned za zatáčkou, do které pořádně nevidíte. Ve městě může odletět klidně kus střechy.

4. Používejte aktivní navigaci

I když pojedete důvěrně známou cestou, pusťte si navigaci, která pracuje s daty z reálného provozu. Navigace vás totiž s předstihem upozorní na možný problém před vámi nebo vás rovnou vezmou na objízdnou trasu. Nezapomeňte, že i vy svým hlášením či příspěvkem můžete pomoci ostatním řidičům.

5. Mějte v autě dost paliva a něco k pití a jídlu

Buďte připraveni na nejhorší! Nikdy nemějte v autě palivo jen na pár kilometrů a nevyjíždějte bez něčeho k pití a bez malé svačiny. Když vjedete do kolony, spusťte okamžitě varovné blinkry a myslete na záchranářskou uličku. Obyčejnou deku byste měli mít v autě celou zimu, zahřeje, i když byste museli stát na místě se zhaslým motorem.

Reklama

Související témata:
Vítr
Načítám