Hlavní obsah

Vzácná ostrá čtyřkolka od Nissanu řádí v Česku (video)

Foto: Archiv Garáž.cz

Tohoto auta se vyrobilo jen několik stovek kusů a na první pohled vypadá jako hatchback vašeho dědy, jen s tuningovou kapotou a větším křídlem. Ve skutečnosti je to však homologační speciál pro rally s přeplňovaným dvoulitrem a pohonem všech kol.

Článek

Dostupná data říkají, že Nissanů Sunny GTI-R se vyrobilo 771 kusů, z toho jen 668 s levostranným řízením. Na jiných trzích se tohle auto jmenovalo Pulsar GTI-R a mělo volant vpravo. Pod kapotou je dvoulitrový turbomotor SR20DET spojený s pětistupňovým manuálem. Pohon všech kol se nazývá ATTESSA a má viskózní samosvorný diferenciál uprostřed a vzadu. Dnes už se jedná o poměrně vzácná a drahá auta, přesto se ještě občas objeví kus, který je používán velmi ostře.

Jeden takový zde máme na videu, a to přímo z České republiky. Jedná se o originální levostranné Sunny GTI-R, tedy asi vůbec v nejvzácnější specifikaci. Evropská varianta má sériové 220 koní a 267 N.m, zrychlení na stovku proběhne za jen něco málo přes 5 sekund a maximální rychlost činí 232 km/h. Pulsar GTI-R dostal koní 230. Dvoulitrový motor však zvládne bez problému i větší množství výkonu, proto také bývá řada těchto aut upravená. Podívejte se tedy, jak nenápadná, pro mnohé neznámá čtyřkolka, kterou si pletou se starým Volkswagenem Golf, jezdí na sněhu. 

Reklama

Načítám