Hlavní obsah

Zpětným zrcátkům zvoní hrana - v Japonsku už mají kamery!

Foto: Archiv Garáž.cz

Displeje nás ve autech obklopují naprosto všude, v některých vozech jich můžete napočítat celou řadu. Brzy se však nejspíše přidají další, kvůli aerodynamice totiž dost možná přijedeme o běžná zpětná zrcátka!

Článek

Osobně jsem zatím řídil pouze jediný vůz, který neměl tradiční vnější zpětná zrcátka, ale kameru, a to experimentální Volkswagen se spotřebou do jednoho litru nafty na sto kilometrů, tedy model XL1. Pro ten je totiž aerodynamika vším. Jenže právě stojíme na prahu doby, kdy i další automobily dostanou podobnou technologii. V Japonsku totiž bylo oficiálně povoleno homologovat s vozy, které mají tradiční zrcátka nahrazena kamerami. První takovéto vozy se mají začít vyrábět ještě letos!

Jasné přitom je, že pokud to půjde v Japonsku, je pravděpodobné, že tento trend přijde i do Evropy, a to velmi rychle. Zatímco VW XL1 mělo malé displeje ve dveřích, které nahrazovaly odraz v zrcátkách, novým trendem je spíše používat velký displej uvnitř, který by ukázal okolí za vozem, podobně jako má BMW i8 na úvodní fotografii. Každopádně se připravme na příchod této technologie, v Japonsku by ji mělo mít 30% nových vozů již v roce 2023!

Reklama

Načítám