Hlavní obsah

Zloději v USA mají nový hit – kradou baterie hybridů

Foto: ABC News

Zapomeňte na odmontovaná kola, utržená zrcátka nebo rozbitá okýnka a ukradené tašky ze zadních sedadel – to všechno dělají jenom trapní zlodějští amatéři. Profíci jdou na věc mnohem odborněji a momentálně si oblíbili něco úplně jiného: z hybridů vymontovávají jejich bateriové balíky.

Článek

Zloději jsou nesmírně vychytralí – vždycky si neomylně najdou to, co má hodnotu. Dříve to u aut byla kola, autorádia nebo airbagy, a když pak automobilky přišly na to, jak jim v tom zabránit (nebo jim to alespoň maximálně ztížily), přešli nenechavci na katalyzátory (kvůli drahým kovům), moderní chytrá zrcátka a nejnověji na baterie hybridů.

Jen si to představte, že takhle po ránu přijdete ke svému zaparkovanému Priusu, všimnete si rozbitého malého zadního okýnka, vyndané zadní lavice, a hlavně chybějících baterií pod nimi. Přesně takhle se to přihodilo před pár dny ženě ze San Francisca. A ukazuje se, že nejde zdaleka o ojedinělý případ, celé je to naopak velmi dobře organizované.

Zloději totiž přesně věděli, po čem jdou, a celá krádež byla provedená velmi odborně. Sice u toho rozbili okno, poškodili sedadla a přeřízli pásy, ale baterii demontovali velmi opatrně a veškeré kabely odpojili. Samotný bateriový balík, který váží nějakých 80 kg, pak končí na černém trhu, původnímu majiteli zůstane jen faktura za servis v hodnotě mezi 100 a 200 tisíci korunami.

Foto: Toyota

Když chcete krást baterie u hybridu, musíte velmi dobře vědět, co děláte

Možná si myslíte, že si to hybridy zaslouží, ale když nějaký nenechavec vztáhne ruku na něčí auto, je to vždycky smutné. Snad se výrobci poučí a začnou baterie u hybridů umisťovat tak, aby jejich krádež nebyla tak snadná. Elektromobilům ale podobné krádeže nehrozí – baterie jsou totiž ukryté v podlaze, a hlavně váží kolem pěti metráků. To už by se zlodějům proneslo…

Reklama

Načítám