Hlavní obsah

Novým hitem mezi zloději jsou drahá zpětná zrcátka!

Foto: Mercedes AMG

Zpětné zrcátko z Mercedes-AMG GT C Coupé

Doba se velmi zrychluje a jak to tak vypadá, zloději dnes už nemají čas na to, aby ukradli celé auto. Raději si vyberou jen ty díly, které jim přinesou co nejvyšší zisk, a zároveň jim jejich ukradení nezabere zbytečně moc času. Zatímco u nás na nenechavce jednu dobu hodně doplácely hlavně škodovky, v New Yorku jde o mnohem dražší auta.

Článek

Ukrást auto je (naštěstí) čím dál těžší, zdá se. Hodně k tomu posloužila řada moderních bezpečnostních prvků, která umí ochránit auto před krádeží, nebo jej naopak najít poté, co si ho drzý nenechavec neoprávněně přivlastní. Pro zloděje je tak mnohem jednodušší krást je po dílech, které nejdou vysledovat a snadno se zpeněží. Je to sotva pár dnů, kdy jsme psali o partě zlodějů, která jen během několika hodin připravila takřka celé dealerství Chevrolet o kola i s pneumatikami. A stejně, jako se rychle objevili, tak také zmizeli a policie zatím neví, kde je nebo jejich lup hledat.

I dnes zůstaneme v Americe, konkrétně v New Yorku. Tamní policisté jsou plně zaměstnáni partou zlodějů, která se začala specializovat na zpětná zrcátka drahých a luxusních aut. Nejčastěji prý mizí zrcátka z modelů značek Porsche, Mercedes-Benz, Lexus, Audi a BMW, která v sobě mají elektromotorek natáčení a sklápění, kameru  parkovacího systému a často jsou také z drahého karbonu. Cena takového zrcátka s kamerou se pak pohybuje mezi 1 500 a 2 000 dolary, tedy v přepočtu mezi 34 500 a 46 000 Kč. Zloději většinou zrcátka z aut demontují rychle a ne zrovna šetrně. Často tak spustí alarm, ale na ten jsou kvůli bezpočtu falešných poplachů obyvatelé Manhattanu tak zvyklí, že mu již nevěnují pozornost.

Podle newyorského policejního oddělení byla jen od 1. března do 26. dubna ukradena zrcátka z 18 vozidel. Deset krádeží se odehrálo na 20. okrsku, tedy mezi ulicemi Západní 59. a 86. Zbylých osm krádeží pak ve 24. okrsku, tedy mezi Západní 86. a 110.

Dorazí tahle vlna i do ČR? V našich končinách zatím nejvíc frčí díly na škodovky, protože jich jezdí všude kolem spousta, a proto se i snadno prodají. Kola, přední i zadní světla, infotainmenty, a dokonce i volanty s airbagem jsou tím nejoblíbenějším terčem. Zrcátka zatím moc ne, ale takové kompletní zrcátko pro Kodiaq (natáčecí, sklápěcí, vyhřívané, samozatmívací, s blinkrem, indikátorem mrtvého úhlu, osvětlením nástupního prostoru a kamerou Area View) vyjde klidně na deset tisíc, takže to může být jen otázka času, kdy majitelé začnou nacházet své zaparkované čtyřkolové miláčky bez zpětných zrcátek.

Reklama

Načítám