Hlavní obsah

Závodní film Le Mans ‘66 získal hned dva Oscary

Foto: Profimedia

Matt Damon (vlevo) a Christian Bale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdy se stane, že se dočkáme opravdu povedeného motoristického filmu. A ještě méně se stává, že povedený motoristický film získá uznání široké veřejnosti. O to víc překvapí, že nakonec takový snímek získá ocenění, jako je Oscar. Letos se to ovšem podařilo. Snímek Le Mans ’66 zabodoval a zlatou sošku si odnesl. To se závodnímu filmu nepodařilo už dobrých padesát let. Husarským kouskem pak bylo, že snímek proměnil rovnou dvě nominace!

Článek

Řada znalců si z poslední doby jistě vybaví filmy jako Senna (2010) či Rivalové (2013) – nádherné snímky oceněné nejen diváky, ale i kritiky a filmovými odborníky. Film Senna si vysloužil například cenu BAFTA za nejlepší dokumentární film a snímek Rivalové získal tutéž cenu za nejlepší střih, pokud bychom měli vyjmenovat ta nejdůležitější ocenění pro daný film. Jenže žádnému z nich se nepodařilo zabodovat na hollywoodských Oscarech. Naposledy se takto zadařilo snímku Grand Prix za nejlepší střih a zvukové efekty, ale to se bavíme o roce 1967…

Foto: Profimedia

Věčného potížistu na jedné straně, ale také zkušeného konstruktéra a talentovaného závodníka Kena Milese ztvárnil herec Christian Bale

Vynikající americký film Le Mans ‘66 (v originále Ford v Ferrari) měl ale po letech velké naděje. Byl nominovaný v kategoriích nejlepší film, nejlepší zvuk, nejlepší střih a nejlepší střih zvuku. Své čtyři nominace nakonec dokázal proměnit na dvě zlaté sošky – Oscara si vysloužil za nejlepší střih a za nejlepší střih zvuku. Film režíroval James Mangold, který se ovšem ceremoniálu nezúčastnil. Málokterý film si z letošních Oscarů odnesl více než jedno ocenění, v tomto ohledu Le Mans ‘66 překonaly pouze snímky 1917 se třemi soškami a Parazit se čtyřmi.

Poslední motoristický film, který si odnesl Oscara, byl snímek Grand Prix Johna Frankenheimera z šedesátých let. Tehdy získal celkem tři ocenění - za nejlepší zvuk, nejlepší střih a za nejlepší efekty.

A o čem že snímek Le Mans ‘66 vlastně je? Jedná se o sportovní film natočený na motivy osudů automobilových konstruktérů a závodníků – Kena Milese a Carrolla Shelbyho. Snímek sleduje cestu týmu Shelby American, který je pověřen automobilkou Ford, aby porazil mocné Ferrari v jednom z nejprestižnějších závodů všech dob – v legendárním Le Mans.

Film také zachycuje ducha doby a atmosféru závodění v 60. letech, kdy byla rychlost vysoká, ale bezpečnost jezdců minimální. Je však také o přátelství Shelbyho a Milese, kteří byli později po zásluze uvedeni do Síně slávy amerického motorsportu.

Pokud jste film ještě neviděli, tak byste to měli co nejdřív napravit, podle nás je totiž naprosto fantastický!

Reklama

Související témata:
Načítám