Hlavní obsah

Tohle může být nejrychlejší Škoda Superb na světě. Tahle zběsilost si půjčila motor z ostrého Audi, má neuvěřitelný výkon a zrychlení supersportu

Foto: Instagram/superb_vrs3

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože Škoda Superb nikdy nedostala sportovně laděnou verzi RS, zájemci vždy mohli sáhnout po nějaké výkonné variantě. Exemplář, který vám dnes ukážeme, jde ale mnohem dál.

Článek

Na úvod si připomeňme, jak to se silnými verzemi moderního Superbu je. U první generace vrchol představoval 2,8litrový šestiválec o výkonu 142 kW, u druhé 3,6litrový šestiválec poskytující 191 kW a u třetí pak turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec objemu 2,0 litru, který v nejsilnější specifikaci dával 206 kW.

A jak je na tom nejnovější, stále ještě nedávno představená generace čtvrtá? Zatím bylo potvrzeno provedení s motorem 2.0 TSI o maximálním výkonu 195 kW. Mluví se ale o tom, že by „čtyřka“ konečně mohla dorazit i ve verzi RS. Spekulace hovoří o plug-in hybridním pohonném ústrojí, jehož výkon by mohl překročit hranici 200 kW. Ale jde zatím opravdu jen o nepotvrzené zvěsti.

Vraťme se proto do reality. V ní najdeme jeden exemplář Škody Superb, jenž výše uvedené hodnoty vysoce překonává. Jde o výrazně upravený kombík jezdící v Nizozemsku s motorem, který by pod kapotou správně být neměl.

Majitel totiž ve svém voze sériovou jednotku vyměnil za agregát mnohem potentnější. Jde o přeplňovaný pětiválec z Audi RS 3. A ten standardně dává 294 kW, tedy 400 koní.

Jenže nizozemský nadšenec šel ještě dál a zařídil si řadu úprav a modifikací, díky nimž výkon jeho pětiválce narostl na neuvěřitelných 720 koní! Zvedl se také točivý moment - až na 830 Nm.

Díky tomu pohonem všech kol a automatickou převodovkou vybavený Superb dokáže zrychlit z klidu na stovku za pouhé 3,32 sekundy.

Snad ještě působivěji vypadají další čísla - ze 100 na 200 km/h Superb akceleruje za 6,06 sekundy, sprint na čtvrt míle zvládne za 10,77 sekundy a umí se rozjet skoro na 300 km/h. Přestože rychloměr vzdává informování o tempu okolo 260 km/h.

Majitel samozřejmě udělal i další úpravy, aby takovou porci síly mohl alespoň občas smysluplně využít. Za zmínku stojí také zajímavý zvuk. Přitom však modifikovaný Superb dál zůstává prostorným a praktickým kombíkem, který odveze rodinu nebo spoustu nákladu…

Reklama

Související témata:
Načítám