Hlavní obsah

Škoda Superb by konečně mohla dorazit ve verzi RS. Výkon ale asi nebude mít na prvním místě

Foto: X-Tomi Design

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Superb je jedním z několika modelů automobilky Škoda, které nikdy nedostaly sportovně laděnou verzi RS. Nedávno odhalená čtvrtá generace vlajkové lodi české značky by to mohla změnit.

Článek

Tvrdí to alespoň britský Auto Express, který se odvolává na slova šéfa automobilky Škoda. Klaus Zellmer totiž údajně naznačil, že by Superb RS ve čtvrté generaci dával smysl - a to jako dostupnější rival zástupců střední třídy od prémiových značek BMW nebo Mercedes-Benz. Příjezd Superbu ve variantě RS ale pochopitelně výslovně nepotvrdil.

Zellmer současně prozradil, že v případě sportovně laděné škodovky nevidí smysl v soutěžení v oblasti výkonu, zrychlení nebo maximální rychlosti. „Koňská síla pravděpodobně trochu ztrácí důležitost,“ prohlásil. Zákazníci Škody podle něj ocení jiné vlastnosti. „Bude to spíše o efektivitě, udržitelnosti použitých materiálů automobilů, dekarbonizaci v celém hodnotovém řetězci. Lidé chtějí být zodpovědnější k planetě a klimatu,“ dodal.

Z těchto slov snad můžeme učinit závěr, že nový Superb RS, pokud skutečně dorazí, nabídne elektrifikované pohonné ústrojí. S největší pravděpodobností půjde o plug-in hybrid.

Hybrid s externě nabíjitelnou baterií už Škoda pro čtvrtou generaci Superbu potvrdila, jde o motorizaci s jednotkou 1.5 TSI, jedním elektromotorem a kombinovaným maximálním výkonem 150 kW (204 k). Provedení RS by ale mělo nabídnout víc.

Videoupoutávka na čtvrtou generaci Škody Superb.Video: Škoda Auto

Blízce příbuzný Volkswagen Passat Variant v nové generaci dostal plug-in hybrid s kombinovaným výkonem 200 kW (272 koní). A to už zní mnohem zajímavěji. Auto by si navíc díky poměrně velkému akumulátoru mohlo zachovat schopnost ujet až 100 kilometrů čistě na elektřinu.

Nová Škoda Superb ve verzi RS by dále určitě nabídla upravený podvozek, počítat snad můžeme také s adaptivními tlumiči vybavenými dvěma elektromagnetickými ventily, díky nimž se samostatně reguluje stlačení i odskok.

A ke změnám by mělo dojít také u exteriéru a interiéru. Pokud budeme soudit podle ostatních modelů ve verzích RS, Superb dostane sportovnější vzhled, který ale bude stále působit spíše decentně. Očekávat můžeme nové nárazníky, černé doplňky a specifická kola.

Design případného Superbu RS se nedávno pokusil odhadnout designér a grafik, který na internetu vystupuje jako X-Tomi Design. Jeho představu si můžete prohlédnout na hlavní fotografii u tohoto článku.

V kabině by se pak mohla objevit sportovnější sedadla, čalounění Alcantarou a kontrastní prošívání.

A premiéra? Jestli Škoda na Superbu RS skutečně pracuje, pak by sportovněji laděná vlajková loď značky mohla být představena snad ve druhé polovině příštího roku.

Načítám