Hlavní obsah

Tento týden se jede závod veteránů 1000 mil československých. Startuje se už ve čtvrtek v Praze. Kde na nádherné veterány narazíte?

Foto: 1000 mil československých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínkové automobilové soutěže 1000 mil československých mezi Prahou a Bratislavou se letos zúčastní 116 posádek. Loni to bylo o čtyři více. Jízda historických vozidel startuje ráno 15. června v Opletalově ulici před budovou Autoklubu ČR, končit bude v sobotu v podvečer u Národního technického muzea v Praze.

Článek

Soutěž obnovuje tradici 1000 mil československých, dálkového závodu mezi Prahou a Bratislavou, který pořádal Autoklub Republiky československé v letech 1933 až 1935. Letos tak soutěž oslaví 90. výročí od prvního ročníku. „Nad prvním ročníkem tehdy převzal záštitu prezident Tomáš Garrigue Masaryk, proto je nám ctí, že letošní ročník má záštitu obou prezidentů, Petra Pavla i Zuzany Čaputové,“ řekl ředitel soutěže Jiří Patočka.

Současná trasa mezi Prahou a Bratislavou vede po co nejpůvodnější trati závodu. Nejede se na rychlost, ale jako jízda pravidelnosti. Úkolem závodníků je se co nejvíce přiblížit průměrné rychlosti 45 kilometrů v hodině.

Závod startuje ve čtvrtek v 06:00. Závod je rozdělený do tří etap, první vede z Prahy na Bratislavský hrad. Druhá etapa je na území Slovenska a letos povede přes Pezinskou Babu či hrad Devín. Poslední část závodu vede ze Slovenska zpět do Prahy před Národní technické muzeum, kam vozy přijedou v sobotu kolem páté hodiny odpoledne.

Startu bude ve středu odpoledne předcházet technická přejímka vozů před budovou Autoklubu, kdy se Opletalova ulice před Hlavním nádražím změní ve velké závodní depo. „Formát závodu bude stejný jako v minulých letech,“ uvedl Patočka. Příjezd vozů doplní doprovodný program včetně vzdělávacích akcí pro děti či přehlídky dobového oblečení.

Akce se mohou zúčastnit vozy vyrobené do modelového ročníku 1939. Ze sbírky Národního technického muzea letos vyjedou na trať závodu dva vozy, a to Aero 50 a Jawa Minor.

Obnovenou jízdu pořádá Spolek 1000 mil československých spolu s Veteran Car Clubem Praha, Autoklubem ČR, Veterán klubem Bratislava, Národním technickým muzeem a Technickým muzeem v Brně.

Související témata:
Načítám