Hlavní obsah

Stylový návrat Formule 1 na ikonickou Severní smyčku Nürburgringu. Do monopostu se posadil Sebastian Vettel nebo syn Nikiho Laudy

Foto: Red Bull

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Formule 1 patřila k Nürburgringu dlouhá desetiletí. Poslední závod F1 se na tomto německém okruhu ovšem jel v roce 2020. O víkendu se monoposty nejprestižnější disciplíny motorsportu na Nürburgring vrátily. A vyrazily dokonce i na legendární Severní smyčku.

Článek

Stalo se tak v rámci akce Red Bull Formula Nürburgring, jež se konala v sobotu a která byla velkou oslavou motorsportu. Událost navštívilo více než 60 tisíc fanoušků.

Hlavním tahákem byla účast bývalých hvězd Formule 1 a několika monopostů z historie šampionátu. Dorazili například čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel, David Coulthard, Gerhard Berger, Ralf Schumacher nebo Jos Verstappen.

Současnou generaci zastupoval Yuki Tsunoda, pilot týmu Scuderia AlphaTauri, který však na „Ringu“ neprohnal F1, ale Hondu NSX GT3 Evo.

To Vettel usedl do kokpitu monopostu RB7, s nímž ovládl šampionát v roce 2011, Coulthard šoféroval stejně úspěšnou RB8 ze sezony 2012. Oba navíc s formulemi vyrazili nejen na moderní část okruhu, ale také na legendární Nordschleife, přes 20 kilometrů dlouhý okruh s více než 70 zatáčkami a zhruba 300metrovým převýšením.

Red Bull přivezl Formuli 1 na Nürburgring.Video: Red Bull

Zatímco na moderní části Nürburgringu se poslední závod F1 jel v roce 2020, v takzvaném Zeleném pekle to bylo v roce 1976. Formule 1 náročnou a nebezpečnou Severní smyčku opustily po strašlivé nehodě Nikoho Laudy, kterou slavný jezdec přežil skoro jen zázrakem.

Zatím naposledy se po Nordschleife F1 pohybovala v roce 2013, tehdy si okruh „zkušebně“ projel Michael Schumacher v Mercedesu. Zajímavé také je, že monoposty Red Bull při sobotní akci spalovaly syntetické a CO2 neutrální palivo.

V rámci Red Bull Formula Nürburgring se na okruhu ukázala i jiná pozoruhodná auta. Jos Verstapen například řídil splašenou elektrickou dodávku Ford SuperVan 4.2, dorazil také speciál Nascar nebo driftující BMW.

Sympatickou poctou už zmíněnému Nikimu Laudovi pak byla jízda jeho syna Mathiase v monopostu Ferrari 312 B3-74, který během své kariéry řídil právě legendární Niki…

Reklama

Načítám