Hlavní obsah

Nejdražší oslava na pódiu F1? Řádění se šampaňským nepřežil vítězný pohár za milion, vyráběl se půl roku

Foto: F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuriózní vyvrcholení měla víkendová Velká cena Maďarska Formule 1, když byla při oslavách na pódiu zničena vítězná trofej. Dominantního Maxe Verstappena to ale mrzet nemusí.

Článek

Samotný závod na maďarském Hungaroringu zas až takové drama nepřinesl. V kvalifikaci se sice ziskem pole position blýskl Lewis Hamilton, který tak po dlouhé době sesadil z prvního místa lídra šampionátu Maxe Verstappena, po první zatáčce už byl ale Nizozemec zpátky na „svém“ a tempo udával po celý zbytek závodu.

Ke komické situaci došlo až po samotné velké ceně. Razantní zlepšení formy McLarenu potvrdil druhým místem (podruhé v řadě) Lando Norris, oba na stupně vítězů doplnil ještě Verstappenův kolega z Red Bullu - mexický jezdec Sergio Pérez. A právě na pódiu se v rámci tradičních oslav se šampaňským začaly dít věci…

Foto: F1

Max Verstappen si ze stupňů vítězů odnáší pohár na několik kousků.

Divoká oslava

Pro Landa Norrise to bylo teprve osmé umístění na stupních vítězů, není tedy divu, že si oslavy užíval plnými doušky. Jeho novým zvykem je efektní otevření šampaňského, při kterém bouchne spodní hranou lahve o stupně vítězů a následuje tradiční sprcha. Tentokrát se to ale neobešlo bez následků. Trofej vítězného Verstappena, která stála na nejvyšším stupínku, se krátce po explozi šampaňského rozbila.

Norris chvilku dělal jakoby nic, posléze se tomu i s vítězným Verstappenem zasmáli. Britský mladíček přitom takovou oslavu na bedně zvolil již potřetí. Nejenže vždy shodil trofej vítěze, ale navíc byla pokaždé Verstappenova! Ta poslední byla pro Maxe sedmá v řadě a devátá za celou letošní sezonu. Red Bull navíc vyhrál dvanáct Velkých cen v řadě (všechny letošní a loňskou poslední), čímž překonal pětatřicet let starý rekord McLarenu. „Že by Norrisova malá pomsta?“ vtipkují fandové na sociálních sítích.

Max dostane novou

Trofeje pro tři nejlepší piloty v Maďarsku zhotovila společnost Herend Porcelain Manufactory. Jde o zakázkovou ruční výrobu, podle vedení společnosti se na vítězném poháru pracovalo asi šest měsíců a hodnota se šplhá na v přepočtu necelý milion korun. Reklama, kterou trofeji (a celé firmě) Norris svým gestem udělal, má však hodnotu mnohonásobně vyšší.

Foto: F1

Lando Norris a Max Verstappen se incidentu na pódiu jen zasmáli. Za pár měsíců dostane Nizozemec trofej novou.

A tak společnost velmi rychle potvrdila, že Verstappenovi zhotoví kousek zbrusu nový. Všichni jezdci totiž mají na získané poháry doživotní záruku. Něco nám ale říká, že značka Red Bull, která si na skvělých marketingových tazích postavila živnost, ještě k celé „kauze“ neřekla poslední slovo. A vůbec by nás nepřekvapilo, kdyby se ve vitríně rakouského týmu objevil alespoň na čas právě rozbitý pohár.

Reklama

Načítám