Hlavní obsah

Na prodej je nejdražší jedničková Fabia na světě. Cena je šílená a musíte pro ni daleko

Foto: Iconic Auctioneers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedničková Fabia dnes patří k rozšířeným vozům jezdícím po našich cestách, nicméně najde se pár variant, které lze považovat za opravdu vzácné. Aktuálně je však na prodej jedno provedení, jež vám svojí cenou vyrazí dech a způsobí zástavu srdce. Chtít totiž takový balík za 20leté auto je bláznovství, anebo ne?

Článek

Škoda Fabia je velmi rozšířený hatchback, s nímž v Česku jezdí každý desátý motorista, nicméně i tento model nabídl několik velmi omezených provedení. Jde třeba o provedení RS (zejména Swiss Blue), popřípadě sedan v pistáciové barvě, potažmo sedan s motorem 2.0 MPI 85 kW.

Foto: Iconic Auctioneers

Speciálů Škoda Fabia WRC vzniklo jen 24 kusů.

Nicméně nyní se objevila na prodej ještě vzácnější rarita, a to jeden ze 24 vyrobených speciálů Fabia WRC. Přestože tento ryze závodní vůz nedosáhl titulovaných pozic, účastnil se řady podniků a otevřel dveře nástupci Fabia S2000 a později Fabia R5. Navíc za jeho volant (WRC) usedly takové legendy, jakými jsou Roman Kresta, Jan Kopecký nebo i Colin McRae!

V roce 2020 tento exemplář prošel přestavbou, která mu navrátila původní WRC tovární lesk a provedení užité v roce 2003.

Foto: Iconic Auctioneers

Interiér má ochrannou klec, sportovní sedačky a jednoduchý volant.

Karoserie tedy nabídne široké blatníky, vyčnívající nárazníky, velké zadní křídlo a bílá kola OZ s pneumatikami na asfalt. Uvnitř je ochranná klec, závodní sedadla Sparco, jinak je interiér po závodnicku oholený až na kost.

Pod kapotou pracuje dvoulitrový zážehový přeplňovaný čtyřválec o výkonu 221 kW, tedy 300 koní. Točivý moment 600 Nm posílá šestirychlostní sekvenční převodovka na všechna čtyři kola prostřednictvím tří aktivních diferenciálů.

Tento vyvoněný speciál se závodní historií je na prodej na serveru eBay a nachází se ve Velké Británii. Jeho prodejce stanovil cenu 240 000 liber, což je v přepočtu na naši měnu asi 7 milionů korun. Jenže jakmile dojdete na web firmy, zjistíte, že půjde o aukci, která se uskuteční už 23. února 2024 s horní odhadovanou cenou až 280 000 liber, což by dělalo 8,2 milionu korun.

Tak či onak za tyhle prachy se díváte na nejdražší jedničkovou Fabii na trhu, se kterou však můžete vstoupit do historických rallye a jejíž hodnota už jen poroste. Vlastně tak jde o skvělou investici!

Reklama

Načítám