Hlavní obsah

Do aukce míří F1, která nakopla kariéru sedminásobného šampiona. Je to unikát, připravte si pořádný balík

Foto: RM Sotheby’s

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Lewis Hamilton rozhodl opustit McLaren a stal se součástí Mercedesu, mnozí nechápali. Koho by tehdy napadlo, že jde o počátek jednoho z nejúspěšnějších partnerství F1. A vůz z úplného počátku je nyní na prodej.

Článek

Sedm mistrovských titulů, 103 vítězství, skoro dvě stě pódiových umístění. V mnoha statistikách je britský pilot Lewis Hamilton na prvním místě a v leckteré překonal i legendárního Michaela Schumachera. Většinu těchto úspěchů posbíral s týmem Mercedes, kde působí od roku 2013. Z počátku přitom jeho přesun z úspěšného McLarenu nikdo moc nechápal.

I sám Hamilton s odstupem let přiznal, že to byl obrovský risk, ale potřeboval zkrátka novou výzvu. A ta jen těžko mohla být úspěšnější. Pravda, v první sezoně se teprve rozehříval, získal jediné vítězství a v celkovém pořadí skončil čtvrtý. Jenže poté nastala famózní jízda, při které vybojoval šest titulů v sedmi letech. Nyní se v aukci objevuje opravdová vzácnost – první monopost Mercedesu, se kterým Hamilton vyhrál velkou cenu. Tedy ten, v němž to všechno začalo.

S tímto konkrétním vozem Brit nejenže vyhrál Velkou cenu Maďarska, ale absolvoval s ním čtrnáct ze sedmnácti závodů. V sezoně 2013 získal pilot ještě čtyři další umístění na stupních vítězů, shodou okolností to vždy byla třetí příčka.

Foto: RM Sotheby’s

Když se Lewis Hamilton soukal z tohoto kokpitu, na svém kontě měl jediný mistrovský titul. O pár let později už jich bylo sedm, čímž dorovnal ikonického Michaela Schumachera. Vítězství má dokonce více.

V útrobách pracuje stále funkční 2,4litrový atmosférický osmiválec. Jde tedy o motor staré éry, v té současné monoposty pohánějí 1,6litrové šestiválce přeplňované turbem a vybavené hybridní technologií. A ještě jeden unikát - jde o jediný monopost stáje, který nevlastní Mercedes, šéf stáje Toto Wolff nebo samotný Lewis Hamilton.

„Skutečně se jedná o jediný vůz, který patří do sbírky soukromníka, bavíme se tedy bez přehánění o jednorožci. Nekoupíte žádný jiný monopost Mercedesu, pokud nepůjdete za Totem Wolffem nebo samotným Lewisem Hamiltonem,“ uvedl Shelby Myers, jeden z předních šéfů aukční společnosti RM Sotheby's, která má dražbu pod palcem.

To všechno pochopitelně šroubuje potenciální cenu hodně vysoko. Aukční společnost očekává, že formule by se mohla prodat za 10 až 15 milionů dolarů, tedy až 350 milionů korun! Kdy? Co nevidět. Aukce proběhne 17. listopadu v USA, krátce před startem první novodobé Grand Prix v Las Vegas.

Celých 350 milionů za monopost F1 po Lewisi Hamiltonovi?
Tady jsou mé peníze!
9,4 %
Šílenost...
26,3 %
Prodá se za mnohem víc.
64,3 %
Celkem hlasovalo 510 čtenářů.
Související témata:
Načítám