Hlavní obsah

Aukce vozu F1 přinesla šokující příhoz. Jde o novodobý rekord, dražší byl v historii jen jediný monopost

Foto: RM Sotheby’s

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod aukční kladívko zamířila během závodního víkendu F1 v Las Vegas někdejší formule sedminásobného šampiona Lewise Hamiltona. Experti očekávali vysoký příhoz, finální částka však překvapila i je.

Článek

Před časem jsme vás informovali o blížící se aukci monopostu Lewise Hamiltona, se kterým získal první vítězství v barvách Mercedesu. Toho času – během sezony 2013 – měl na svém kontě jediný mistrovský titul. Jen málokoho by tehdy asi napadlo, že o pár let později už jich bude mít sedm a v historických tabulkách dorovná legendárního Michaela Schumachera.

Dražený vůz je zajímavý ještě z jednoho důvodu. „Je to jediné auto, které patří do sbírky soukromníka. Nekoupíte žádný jiný monopost Mercedesu, pokud nepůjdete za Totem Wolffem nebo samotným Lewisem Hamiltonem,“ šponoval zájemce Shelby Myers, jeden z předních šéfů aukční společnosti RM Sotheby's, která celou dražbu zaštiťovala.

A pro samotnou aukci si nemohla vybrat lepší dějiště. Na Mercedes se totiž přihazovalo přímo během závodního víkendu v Las Vegas. Bylo tedy jasné, že nejvyšší příhozy poputují hodně vysoko. Překvapeni ale nakonec zůstali i samotní organizátoři.

Foto: RM Sotheby’s

Lewis Hamilton s tímto autem vyhrál Velkou cenu Maďarska. Celkem v něm absolvoval čtrnáct ze sedmnácti závodů a k jednomu triumfu přihodil ještě čtveřici třetích míst.

Ti očekávali, že zájemci vytasí z kapsy 10 až 15 milionů dolarů, tedy až 350 milionů korun. Hodnota nejvyššího příhozu však nakonec byla 18,815 milionu dolarů, v přepočtu přes 422 milionů korun! Díky tomu se Hamiltonův vůz W04 z roku 2013 stal nejhodnotnějším monopostem F1 novodobé éry. Do této chvíle vedlo Ferrari F2003-GA Michaela Schumachera, se kterým získal šestý titul mistra světa. To se svého času vydražilo za 14,9 milionu dolarů.

O absolutní rekord přesto nejde – vozem formule 1 s nejvyšším příhozem se před deseti lety stal Mercedes-Benz W196R z roku 1954, se kterým jezdil sám Juan Manuel Fangio. Ten se prodal za astronomických 29,6 milionu dolarů, tedy 665 milionů korun.

O víkendu vydražený monopost je sice funkční – v útrobách pořád pracuje 2,4litrový atmosférický osmiválec – přesto je to auto, které získalo „jen“ jediné vítězství a na svém kontě nemá žádný titul. Nabízí se otázka, kolik by asi byla hodnota nejvyššího příhozu, kdyby do aukce uvolnil jeden ze svých mistrovských kousků sám Lewis Hamilton. Ale něco nám říká, že k tomu jen tak nedojde…

Načítám