Hlavní obsah

Malér, skvělá show a zase malér: Závod F1 v Las Vegas se vydařil, desetitisíce fanoušků však chystají žalobu

Foto: F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to jednoznačně nejočekávanější závodní víkend tohoto roku. Organizátoři VC Las Vegas vytvořili gigantické promo a dobře věděli, že jakékoliv zaváhání bude pod drobnohledem kritiků. A přesvědčili se o tom po pouhých osmi minutách jízd.

Článek

Šampionát formule 1 čekal na návrat do Las Vegas přes čtyři dekády. Poutání na velkou cenu v ulicích „města hříchu“ začalo už loni a s blížícím se podnikem jen nabíralo na intenzitě. Organizátoři připravili velkolepou americkou show, která se však neobešla bez několika zádrhelů.

Ten první přišel během úvodního tréninku po pouhých osmi minutách na dráze. Uvolněný poklop kanálu poškodil vícero monopostů, nejvíce na to však doplatilo Ferrari Carlose Sainze. Ten v důsledku nešťastného incidentu musel vyměnit některé komponenty svého vozu, za což dostal penalizaci deseti míst na startu velké ceny. Velká smůla pro Španěla, neboť do závodu by jinak odstartoval z druhého místa hned za stájovým kolegou Leclercem.

Tresty za vícero nasazených komponent či pohonných jednotek jsou ve formuli 1 běžná praxe, jde však o hodně kontroverzní téma. Někdy se stane, že tým musí vyměnit součástky v důsledku kolize, kterou její pilot ani nezavinil. A když pak na startovním roštu padáte kvůli uvolněnému víku kanálu – věc, kterou nemůžete nikterak ovlivnit – je to obzvlášť k vzteku. F1 však v pravidlech nenašla kličku, kterak by Sainze ušetřila penalizace, a tak se jelo podle striktních regulí.

Foto: F1

Velkolepost celé akce se organizátorům upřít nedá.

Hodně lidí na sociálních sítích se chopilo příležitosti a do zámořské velké ceny si více či méně nevybíravě šťouchlo. Netušili totiž, jak velkolepou podívanou nabídne nedělní (v Las Vegas toho času ještě sobotní) závod. Max Verstappen měl po delším čase konkurenci v boji o vítězství, ve Vegas se bouralo, soupeřilo a houfně předjíždělo.

Po delší době jsme viděli drama od začátku do konce, ani nespočet safety carů nezabránil úřadujícímu šampionovi v zisku dalšího triumfu, boj o druhé místo mezi Leclercem a Pérezem do poslední zatáčky posledního kola byl však mimořádně působivý. Vyzdvihnout se sluší i další hrdinské výkony – čtvrté místo Estebana Ocona a páté Lanceho Strolla, který se od poloviny sezony velmi trápí.

Foto: F1

Během závodu praskaly tribuny ve švech. V rámci druhého tréninku však zely prázdnotou. A fandové chystají odvetu…

Konec dobrý, všechno dobré? Ne tak docela. V návaznosti na uvolněný poklop kanálu totiž vznikl ještě jeden malér. První trénink byl po pouhých osmi minutách zrušen, druhý se zpozdil o dvě a půl hodiny. To, aby organizátoři měli čas preventivně zkontrolovat desítky dalších takových míst po celé trati.

Jenže komunikace v Las Vegas se přes den používají jako běžné silnice a s nabráním takového zpoždění se nepočítalo. Aby se předešlo organizačnímu chaosu po skončení druhého tréninku, fanoušci na tribunách nesměli zůstat a za doprovodu policie byli vyvedeni. Co na tom, že nejlukrativnější lístky stály v přepočtu 24 tisíc korun…

Čekali byste vrácení vstupného? Satisfakcí pro zklamané fandy byl pětitisícový voucher na nákup týmového oblečení. Není divu, že zhruba pětatřiceti tisícům diváků to nestačí a pod záštitou jedné americké právní společnosti podávají hromadnou žalobu. Rozuzlení celé kauzy nějaký čas potrvá, na velkolepý návrat F1 do Las Vegas to však nevrhá příliš dobré světlo.

Reklama

Související témata:
Načítám