Hlavní obsah

Objev za desítky milionů. Nenápadná stodola ukrývala vzácná auta, některá dokonce nejetá

Foto: GiveMeTheVIN.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objevit klasické auto s nízkým nájezdem, které někdo „zapomněl“ v nějaké garáži nebo stodole, je snem mnoha automobilových nadšenců. Některým se to podaří. A někteří dokonce takových vozů najdou hned několik.

Článek

John Clay Wolfe narazil rovnou na sbírku klasických automobilů. Dostal se totiž do stodoly v americké Alabamě, který ukrývala 23 vozidel, mezi nimiž se vyjímala i vzácná auta s minimálním nájezdem. Cenu sbírky odhaduje na zhruba milion dolarů, tedy asi 23 milionů korun.

Místo, kde se kolekce nacházela, přitom Wolfe označuje jako malou a nenápadnou stodolu, jež rozhodně nevypadá jako prostor, který by měl ukrývat takový poklad.

Mezi 23 stroji najdeme hned devět Chevroletů Corvette, tři pick-upy a dále různé klasické i moderní americké sportovní vozy. A některé jsou prakticky nejeté.

K těm nejzajímavějším modelům patří Corvette ZR-1 z roku 1990 s nájezdem 25 mil (asi 40 km), Corvette Stingray z roku 1979 s 41 mílemi (66 km) na odometru nebo Chevrolet 454 SS z roku 1990 s nájezdem 19 mil (31 km).

Některé z automobilů dokonce ještě mají tovární ochranu, do které je výrobce „zabalil“ k doručení.

Nejstarším vozem je Ford Mustang z roku 1965, dále kolekce zahrnuje Chevrolety C10 z roku 1966, Camaro SS 396 z roku 1968 a Corvette z roku 1971, ve sbírce ale nechybí také moderní muscle car - Chevrolet Camaro SS z roku 2010. A s nájezdem pouhých 47 mil (76 km).

Nízkými čísly na odometru se chlubí třeba i pick-up Ford F-150 SVT Lightning z roku 1999 (46 mil; 74 km) či Lincoln Continental z roku 1973 (830 mil; 1 336 km).

Působivou sbírku dal dohromady podnikatel Earl Trammel, který ale loni zemřel. Přes jeho bývalou manželku se k autům pak dostal už zmíněný John Clay Wolfe, jenž nakonec kolekci odkoupil. A nyní přemýšlí, co s vozy udělá. Některé zřejmě nabídne příští rok v aukci, ale jistý si tím není. Možná si prý nakonec všechny nechá. Tak uvidíme…

Reklama

Načítám