Hlavní obsah

Zapomenutá sbírka 230 zaprášených veteránů objevena! Vybudoval ji samotář s dobrým vkusem

Foto: Gallery Aaldering

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Nizozemsku byla objevena ohromující sbírka veteránů, jakou během posledních čtyřiceti let vybudoval samotářský obchodník s dnes už klasickými auty. Ve dvou starých skladech a bývalém kostele za tu dobu nahromadil přibližně 230 historických aut různých značek i zemí původu. O své miláčky se však nemůže starat dál, a tak je nucen celou kolekci rozprodat.

Článek

Představte si, že najdete až 230 zaprášených klasických aut v prostorech, kam v posledních desetiletích chodil snad jen jejich majitel. V Nizozemsku byla objevena až neuvěřitelná sbírka historických aut, jakou během posledních čtyř dekád vybudoval obchodník se vzácnými vozy. Ve světové komunitě veteránistů je odteď známý jako „pan Palmen“ a byznysu s jedinečnými auty se věnoval už od šedesátých let. A když následně začal vytvářet svou vlastní sbírku, udělal ji doslova epickou.

Vše začalo žlutou Lancií B20 a během následujících čtyřiceti let ve dvou starých skladech a bývalém kostele v nizozemském Dordrechtu zaparkoval legendární vozy různých značek i zemí původu. Vedle sebe tam stojí italské Alfy Romeo, Lancie, Maserati i Ferrari, britské Jaguary, Aston Martiny a Rolls-Royce, německá BMW, Mercedesy a NSU nebo americké Chevrolety, Cadillacy a Fordy. Společnost jim tam dělá i Tatra a stroje již zapomenutých výrobců Alvis, Imperia, Matra, Monica, Moretti nebo Villard.

A když se podíváte na dnešní ukázky jedné z donedávna nejtajnějších sbírek, uvědomíte si, že pan Palmen byl znalec s dobrým vkusem. Většinu z nich koupil v originálním původním stavu, a přestože teď jsou odložená a zaprášená, dokud mohl, pečlivě se o ně staral. Všechna vlastnoručně udržoval a pravidelně je startoval, aby mu stará technika nezatuhla. K uskladnění si současně vybral prostory, kde sice jsou tuny prachu, ale jsou až nečekaně suché.

Foto: Gallery Aaldering

Obrovská sbírka byla objevena ve dvou starých skladech a bývalém kostele. O až neuvěřitelné kolekci se mluví jako o jednom z největších nálezů odložených klasických aut v Evropě.

O přítomnosti tolika veteránů nevěděl ani nikdo z nejbližších sousedů. Samotářský pan Palmen je nikdy nikomu neukazoval, nejezdil s nimi venku a jen si užíval jejich přítomnost. Když před svou halou nakupoval další auta, vždy je zavezl dovnitř až po odjezdu prodejce. Byl to jeho charakteristický způsob pořizování aut do sbírky a stejně tomu bylo i u posledního vozu – Chevroletu Corvette C3. Jeden ze sousedů po odhalení sbírky dokonce dodal, že v okolí bydlí 15 let, a když se občas opatrně zeptal, zda by se do skladů mohl podívat, nikdy neměl to štěstí.

A proč se unikátní velká kolekce najednou objevila na světě? Samotářský pan Palmen je už starý muž a nemá rodinu ani přátele. Když už se svým majetkem kvůli zdravotním problémům a dalším okolnostem nemůže hospodařit sám, je nucen sbírku rozprodat. K tomu je přizván největší a nejslavnější nizozemský prodejce klasických aut, specializovaná společnost Gallery Aaldering v Brummenu, kterou vlastní Nico a Nick Aalderingovi.

Pro automobilové nadšence a sběratele veteránů z celého světa to bude ideální příležitost, jak do svých garáží dostat další originální vozy. Prodejce Gallery Aaldering bude sbírku rozprodávat skrze velkou online aukci a dražba tohoto jedinečného stodolového nálezu začne už v květnu.

EDIT: Pokud zatoužíte po kterémkoliv z těchto zapomenutých krasavců, stačí kontaktovat libereckou firmu Youngtimerclassic Gallery, která dokáže zajistit odbornou prohlídku a ohodnocení daného vozu a zprostředkovat prodej.

Reklama

Související témata:
Načítám