Hlavní obsah

Mistrovství světa v hokeji 2023: Jak na hokej autem? Dálniční poplatky, trasy, celní předpisy

Foto: ČTK

Dvanáctého května začíná mistrovství světa v hokeji, hrát se bude v Lotyšsku a Finsku. Blízko to není, ale pokud se rozhodnete vyrazit fandit, máme pro vás několik rad!

Článek

Českého fanouška bude v první fázi zajímat lotyšská Riga, právě tam totiž naše reprezentace absolvuje základní skupinu B. První zápas odehraje hned v pátek 12. května. A začneme pěkně zostra – na úvod turnaje se utkáme se slovenskou reprezentací. Posledním zápasem ve skupině bude střetnutí s Kanadou, hrát se bude 23. května. Kompletní program MS v hokeji 2023 naleznete zde.

Jak na MS v hokeji autem? Jaké doklady, předpisy, poplatky…

Máme pro vás hned několik dobrých zpráv – v současnosti neplatí pro cestování do Lotyšska žádná omezení, země je součástí Evropské unie i schengenského prostoru, na cestu vám tedy bude stačit občanský průkaz. V Lotyšsku se platí eurem, takže pro našince znovu minimální komplikace. Pokud si hodláte výlet užít, můžete si přibalit i alkohol a cigarety. Sto deset litrů piva, devadesát litrů vína a deset litrů tvrdého alkoholu by mohlo stačit i českému hokejovému fandovi.

Autem na základní skupinu do Rigy

Cesta autem do Rigy je dlouhá zhruba nějakých 1400 kilometrů, připravte se na asi šestnáct hodin za volantem. Žádná exotika vás nečeká, trasa vede přes Polsko. A další dobrá zpráva – v Lotyšsku za osobák na dálnici nebudete platit vůbec nic. V Polsku je to už složitější, připravte se na mýtné brány, zpoplatněny jsou však jen tři úseky – dálnice A1 (Rusocin – Nowa Wieś), dálnice A2 (Świecko – Lodž) a dálnice A4 (Wroclaw – Krakow). Pro představu, kompletní průjezd dálnice A1 přijde zhruba na sto padesát korun, A2 stojí přibližně čtyři stovky a A4 znovu přibližně sto padesát korun. Pro české posádky by přitom měly připadat do úvahy všechny tři dálnice. Platit můžete hotově nebo kartou. Bát se nemusíte ani cen paliv, v Polsku i Lotyšsku zaplatíte za litr nafty a benzinu podobné peníze jako u nás.

Foto: Profimedia.cz

Čerpací stanice Orlen v Polsku.

Autem na finálové zápasy do Tampere

Budeme našim věřit, že se probojují minimálně do čtvrtfinále. A že tím pádem budeme muset počítat i s cestou do finského Tampere. Ne že bychom vám chtěli případnou anabázi vysloveně rozmlouvat, ale přibližných 1900 km a pětadvacet hodin na cestě nám už přijde přece jenom trochu moc.

Auto může dávat smysl, pokud budete už v Rize, odtud je to do Tampere snesitelnějších necelých šest set kilometrů a zhruba devět hodin. Nemine vás však trajekt mezi Estonskem a Finskem (auto se dvěma osobami přijde minimálně na patnáct stovek). V Estonsku ani ve Finsku na vás žádné dálniční poplatky nečekají, tankujte však raději ještě v Estonsku, je tam výrazně levněji. Z dokladů vám i do Finska stačí jenom občanka.

Pokud si na jízdu autem netroufáte (jak jsme už napsali, ani v jednom případě to za rohem fakt není…), můžete využít služeb nejrůznějších cestovek, které mají na MS v hokeji připravené speciální balíčky. V úvahu samozřejmě připadá i letadlo na vlastní pěst, do Rigy je zavedena přímá linka, do Tampere budete muset minimálně jednou přesedat. Do Rigy se dostanete také ještě celkem snesitelně autobusovou linkou.

Foto: Wikipedia

Nokia Arena v Tampere.

Vstupenky na MS v hokeji 2023

Nejspolehlivější cestu ke vstupenkám na MS v hokeji 2023 představují internetové stránky pořadatele IIHF. Na skupinovou část v Rize si připravte minimálně 29 eur (v přepočtu necelých sedm stovek). Pokud budeme optimisty a český tým pasujeme minimálně na boj o bronz, sáhneme hlouběji do kapsy – takový zápas stojí nejméně 105 eur, tedy zhruba dva a půl tisíce korun. Finále je pak pochopitelně ještě úplně jiná liga, levněji než za 285 eur lístek nekoupíte (plus minus 6700 korun). Finále se odehraje 28. května.

Reklama

Související témata:
Načítám