Hlavní obsah

Co jsme zapomněli z autoškoly, kdo má v logu trojzubec a kolik stála Fabia: Nejoblíbenější kvízy

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je předposlední den letošního roku 2022 a my na Garáži pokračujeme v odhalování nejoblíbenějšího obsahu na Garáži za posledních dvanáct měsíců. Tentokrát to vezmeme vědomostně i zábavně, protože vám připomínáme vaše nejoblíbenější kvízy na našem magazínu. Na plné čáře to vyhrála autoškola, ale líbily se vám i škodovky nebo znaky automobilek.

Článek

A teď už pojďme k tomu nejdůležitějšímu. Jaké z letošních kvízů na Garáži jste si oblíbili nejvíce?

1) Opakování je matkou moudrosti. Připomeňte si otázky z autoškoly

Foto: Shutterstock / New Africa

Právě jste mávli rukou nad tím, že autoškola už je stejně za vámi? Chyba! Opakování je matkou moudrosti i zkušeností

Zvládli jste autoškolu, jste aktivními řidiči, ale už je to dávno na to, abyste si pamatovali přesně tak, jak se vyučují? Oživte si nejdůležitější základní znalosti české dopravní legislativy a připomeňte si otázky z autoškoly v našich kvízech. Během letošního roku jsme jich přinesli celou řadu a všechny najdete v samostatné sekci. Dokonce mezi nimi už najdete i speciální kvízy s nejnovějšími otázkami, které rozšiřují testový soubor už od podzimu loňského roku.

2) Kdo má modrý ovál a kdo používal Griffa? Osvěžte si loga automobilek

Foto: Tucar

Víte, jaká značka budí respekt tímhle znakem na volantu? Odpověď najdete v našem kvízu

Slavná loga zaniklých i stále existujících automobilek jsou tím prvním, co učíme naše děti, pokud je chceme naučit lásce k autům. „Tomášku, poznáš tohle auto?“ často říkají tatínkové i maminky. Ale poznáte jej i vy? Letos jsme oživili téma našeho populárního kvízu a přinesli jsme vám pokračování poznávání znaků automobilek. Víte, jaká značka poutá pozornost Poseidonovým trojzubcem nebo jak identifikujete americké pick-upy RAM? Vyzkoušejte si to.

3) Za kolik jste si mohli koupit „jedničkovou“ Octavii nebo co stály příplatky pro vlajkový Superb?

Foto: Škoda Auto

Vzpomenete si, kolik stály příplatky pro první vlajkovou Škodu Superb?

Škodovky jsou nejčastějšími staršími i novými auty na českých silnicích. O tom nemůže být pochyb, ale myslíte si, že se v nich opravdu vyznáte? V letošním roce jsme pro vás připravili netradiční kvíz věnující se již neprodávaným modelům. Vzpomenete si ještě, kolik stál základní Pickup na bázi Felicie, za jakou cenu se prodávala „oholená“ Fabia Junior nebo za jaký příplatek si zákazníci mohli přikoupit mobilní telefon Nokia 6210 s přípravou a držákem pro první novodobou Škodu Superb? Zavzpomínejte na minulou éru značky.

4) Kvíz o Rychle a zběsile vám připomene filmový svět pouličních závodů

Foto: Universal Pictures

V Rychle a zběsile se představila ikonická auta v nezapomenutelných filmových scénách

Filmová série Rychle a zběsile určuje trendy na tuningové scéně a okouzlila miliony automobilových nadšenců i desítky milionů diváků z celého světa. V Hollywoodu nás nechali nahlédnout do fiktivního světa rychlých aut, pouličních závodů a později i akčních drsňáků chytajících teroristy na plný plyn. Ano, to poslední zní trochu zvláštně, ale pro americké filmaře to byl přirozený vývoj. A to nás inspirovali, abychom pro vás vytvořili tematický kvíz. Jak znáte Rychle a zběsile?

5) „Kapalinový“ kvíz pro motoristy vás upozorní na základní údržbu aut

Foto: Shutterstock / Sergey Ryzhov

Co znamená značení motorového oleje, a proč by vás mělo zajímat? Náš kvíz vám to přiblíží

Nejmodernější auta už od řidičů vyžadují jen tu nejnutnější minimální údržbu, ale základní technické znalosti oceníte i v dnešních dnech. Víte, co je fridex, co znamená LNG a jak často byste měli měnit brzdovou kapalinu, nebo kvůli tomu dát auto do servisu? Tomu se věnujeme v našem speciálním „kapalinovém“ kvízu pro motoristy, kde si tyto znalosti jednoduše oživíte.

6) Nejslavnější superauta z 90. let jsou ikonami z plakátů

Foto: RM Sotheby's

Supersportovní Ferrari F50 je mistrovským dílem závodních inženýrů z Maranella. Jaký však mělo motor?

Jsou to bouráky z plakátů. V devadesátých letech se na světě ukázala spousta dechberoucích sporťáků a supersportů, které se následně staly instantními ikonami. Ferrari představilo okouzlující placku F50, Italové znovuzrodili Bugatti a McLaren se stal nejrychlejším sériovým autem na světě. Zavzpomínejte na zlatou éru unikátních strojů a zkuste uspět v našem kvízu o jejich zajímavostech.

7) Čím se v Tatře 700 řadilo, koho vozila a jakou jezdila maximální rychlostí?

Foto: Lukáš Volšický

Tatra T700 letos byla naším velkým tématem, a proto jsme se rozhodli ověřit, jak pozorně jste o ní četli

Legendární české Tatře T700 jsme se letos na Garáži věnovali do hloubky, a abychom si ověřili, jak pozorně jste naše články četli, připravili jsme pro vás speciální kvíz. Víte, kdy a kde měla premiéru, z jakého vozu konstrukčně vycházela, které používala motory nebo kdo z našich významných politiků ji využíval? Na to a pár dalších otázek můžete zkusit správně zodpovědět v našem kvízu.

8) Co (ne)víte o legendární Octavii, miláčkovi českých rodin

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia je v Česku měřítkem ideálního rodinného auta. Lidé ji kupují bez zaváhání i podle jejích parametrů vybírají alternativy

Škodovkám jsme se věnovali už v jednom z předchozích kvízů, ale v letošním roce se vám náramně líbil i další kvíz o jednom z nejslavnějších a nejoblíbenějších modelů z Mladé Boleslavi. Je jím milovaná Octavia, která dělá společnost celým generacím českých rodin. Vyznáte se v tomhle modelu, nebo ostudně pohoříte? Všeho nechte a zkuste uspět v našem kvízu.

9) Slavné bouráky z populárních filmů o autech i lidech

Foto: Shutterstock / TLF Images

Legendární oranžový Dodge Charger znají snad všichni automobiloví a filmoví nadšenci. Jak se však jmenuje?

Hollywoodské trháky i méně známé filmy významně ovlivňují vnímání aut ve společnosti a filmařům se v posledních desetiletí povedlo vytvořit spoustu ikonických aut. To nás inspirovalo, abychom pro vás v letošním roce vytvořili kvíz, kde je budete poznávat. Pamatujete si, v jaké bondovce měl James Bond ponorku Lotus Esprit, jak se jmenovalo auto Krotitelů duchů nebo jak se jmenoval Dodge Charger z Mistrů Hazardu?

10) Co způsobí aquaplaning, co dělá prodleva brzd a k čemu jsou airbagy

Foto: Toyota

Jak na bezpečnou jízdu? Poznejte fyziku i techniku a začnete to chápat mnohem jednodušeji

A desátým nejoblíbenějším kvízem na Garáži za letošní rok je ten věnující se nejdůležitějším zásadám bezpečné jízdy. V tom vám připomínáme, na co byste si při řízení měli dát pozor a přibližujeme vám základní fyziku jízdy i techniku. V tomhle kvízu byste měli uspět na 100 procent, abyste mohli žít s pocitem, že patříte k nejlepším a nejbezpečnějším řidičům na našich silnicích. Zvládnete to?

Kvízy na webu Garáž.cz

Zkuste si i naše další kvízy plné rozličných témat na Garáž.cz. Neotálejte a prověřte si své motoristické znalosti. S výsledky se můžete pochlubit v diskuzi pod článkem či na vašich sociálních sítích.

Reklama

Související témata:
Načítám